Novosađanka, jedna od najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, za Danas: "Posle svih ministrovanja i reformi, u prosveti je ostao mrak"." 1foto: Vesna Prugić Mileusnić / Privatna arhiva

„Promenila bih odnos prema nastavničkom kadru. Mora se promeniti svest o obaveznoj saradnji direktora, nastavnika i roditelja, jer smo svi na istom zadatku, da služimo našoj deci i našoj budućnosti“, komentariše za Danas profesorka ETŠ „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, Vesna Prugić Mileusnić, trenutno jedna od najboljih profesora sa prostora bivše Jugoslavije, prema izboru Asocijacije najboljih nastavnika EX YU.

Dodaje da ako u tom lancu, direktor nema razumevanja, nema zadovoljstva među nastavničkim redovima, a ako su nastavnici nezadovoljni, nema dobrog časa, pa ni kvalitetne budućnosti, te da su dobri rezultati njenog rada proizašli i zahvaljujući dobroj saradnji sa direktorom škole.

Punih 30 godina, Vesna Prugić Mileusnić radi u prosveti, kao profesor srpskog jezika i književnosti. Kako je rekla za Danas, nju je odabrala prosveta i ona je odabrala prosvetu. To je kaže, bila njena želja od malih nogu, da bude učitelj.

„Mogu reći da se svakodnevno zahvaljujem Bogu, jer sam baš tu gde treba da budem i mogu da dam svoj maksimum, što se očigledno i pokazalo“, kaže profesorka.

Ona je ponela titulu kao jedan od najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, u okviru događaja Asocijacije najboljih nastavnika EX YU, koji je nedavno održan u Sarajevu. Nagrađeno je ukupno 11 profesora iz Srbije, među kojima je njih šestoro iz Vojvodine. Profesorka Prugić Mileusnić nagrađena je uz još jednu koleginicu iz Novog Sada, profesorku hemije iz Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“, Snežanu Kalamković.

„Sva deca danas mogu da imaju petice, i da tako izađu iz škole, a iza toga ne mora da stoji ništa. Posledice našeg rada su trajne i nepopravljive zbog čega je važno da se naglasi da dihotomiji u tom trouglu nema mesta“, komentariše profesorka, upitavši se da li roditelj koji omalovažava nastavnika, misli da je to za dobro njegovog deteta.

Novosađanka, jedna od najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, za Danas: "Posle svih ministrovanja i reformi, u prosveti je ostao mrak"." 2
foto: Vesna Prugić Mileusnić / privatna arhiva

Kako objašnjava, roditelj koji je nezadovoljan, treba da prijavi nastavnika direktoru ili inspekciji, da zahteva da pruži znanje njegovom detetu, a ne da pred detetom ruši ugled profesora, govoreći mu „da ga pusti“, da „to nije ništa“ i „samo ti njemu odgovori“.

„A to se danas dešava, što se videlo putem Viber grupa, da ima roditelja koji podstiču omalovažavanje prema nastavnicima, kojih je oduvek bilo i dobrih i loših. Ali se roditelji nisu ponašali tako kako se ponašaju danas, što delom proizilazi i iz medijske slike o prosveti koja je tamna. Na svu sreću, lično imam dobru saradnju sa roditeljima“, napominje.

Priča kako joj je ta nagrada je stigla u vreme „kada se polako gasi entuzijazam i kada je sve teže svima koji su zaposleni u prosveti, da pronađu smisao nesebičnog ulaganja celog svog bića u budućnost obrazovanja“, uz jako teške uslove, te da podučavanje nikada nije bilo lako, niti dobro plaćeno, ali da je ona lično opredeljena kao entuzijasta.

Kaže kako su se svi nagrađeni profesori sve vreme, ne odustajući, borili i radili u mraku, radeći kontinuirano, jer su to ljudi koji su „srušili zidove učionica , a sada ruše granice obrazovanja“, te da je sam događaj bio erupcija emocija jer su se našli među sebi sličnima, budući da u kolektivima, malo ko od kolega ima satisfakciju.

„Proces učenja se ne menja, uvek postoji isti put, gde je nastavnik, odnosno profesor, taj koji mora da prenese znanje i probudi želju za sticanjem znanja među učenicima. Đaci to moraju da nauče, menjaju se samo metode, tehnike koje mi koristimo, nastavna sredstva pomoću kojih mi njima to prezentujemo“ rekla je Prugić Mileusnić za Danas.

Govoreći o problemima sa kojima se susreću sadašnji đaci, naglasila je da je u ovom veku iluzorno očekivati da „profesor piše na zelenoj tabli koja je do pola pojedena, i da to drži pažnju 45 minuta“, istakavši da su današnji đaci navikli na brzinu.

Prema njenim rečima, danas je sve brzo, „brze informacije, brza hrana, brz prevoz“, zbog čega i prosvetni radnici moraju biti brzi, kako bi „brzo savladali savremenu tehnologiju“, ali i da moraju da ulažu u sebe, „kako ne bi vukli decu nazad u srednji vek“, i dodala da je posle „svih ministrovanja i reformi, u prosveti ostao mrak“.

„Postoji razlika među profesorima, vidi se i potrebu za uvođenjem platnih razreda. Neko je prosveti očigledno ugasio svetlo. Mi smo u potpunom mraku, ali sva sreća pa ima nešto u zraku. A to u zraku je svetlost, koju daju učitelji. Oni su taj fenjer koji se sa merom pali i sa merom gasi“, naglašava profesorka Vesna Prugić Mileusnić i zaključuje da se lepom i dobrom poklanja jako malo pažnje, budući da ima i dobrih direktora, i nastavnika i mnogo dobre dece.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari