Tri bebe rođene u Beogradu u prva dva minuta 2021. godine 1Foto: Pixabay/Mylene2401

Prve bebe u Beogradu u 2021. godini rođene su u prvom minutu Nove godine u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“, porodilištu „Dragiša Mišović“ i Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, prenosi danas Radio-televizija Srbije.

Gradonačelnik Zoran Radojičić uručio po 300.000 dinara za prvorođene bebe u 2021. godini

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić jutros je obišao porodiište  „Narodni front” i tom prilikom dežurnim lekarima uručio novčani vaučer za prvorođenu bebu u 2021.

Tri bebe rođene u Beogradu u prva dva minuta 2021. godine 2
Foto: Beoinfo

– Noćas se samo u „Narodnom frontu” rodilo šest beba, a prvi je bio dečak. U prethodnoj godini u Beogradu je rođeno oko 18.000 beba i mislim da je veoma značajno da se taj broj iz godine u godinu povećava. Nije bilo lako u prethodnoj 2020. godini ni nositi ni pratiti trudnoće u okolnostima kovida, ali nije bilo lako ni lekarima i sestrama i zato i ovu priliku koristim da im zahvalim i čestitam Novu godinu. S obzirom kako su tešku godinu imali, radujemo se da je ispraćamo i sa velikim očekivanjma ulazimo u 2021. godinu. Verujem da ćemo ubrzo ispratiti koronu iako borba još nije završena, ali se kraj nazire – kazao je Radojičić.

On je podsetio da je zajedno sa donatorima obezbeđen novac i da su se tokom noći rodile tri bebe u kratkom intervalu u  Klinici „Narodni front”, KBC „Dragiša Mišović”, i GAK „Višegradska”, tako da će sve tri bebe dobiti po 300.000 dinara.

– Prva beba je dečak rođen u „Narodnom frontu”, još jedan dečak je rođen u bolnici „Dragiša Mišović” i potom devojčica rođena u bolnici u Kliničkom centru. Još jednom čestitam njihovim porodicama kao i svim porodiljama koje su se porodile tokom protekle godine – kazao je gradonačelnik.

On je podsetio da je Grad Beograd za zdravstvo u budžetu opredelio sredstva u visini od oko 258 miliona dinara. Za program unapređenja  zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi izdojeno je oko 10 miliona dinara. Za sam kraj 2020. godine omiljeno telefonsko savetovalište za roditelje HaloBeba dobilo je i svoju istoimenu mobilnu aplikaciju. U pitanju je servis koji je tu da roditelje podrži u svakodnevnim rutinama u prvim godinama odrastanja deteta.

– U prethodnoj godini izdvojili smo i 30 miliona za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, a sa programom ćemo nastaviti i ove godine. Za socijalna davanja je izdvojeno pet milijardi dinara za nastupajuću godinu, pa će tako pomoć i dalje dobijati i zaposlene i nezaposlene porodilje, kao i majke sa trećim deteotom i blizancima, a novac će se dobijati i za drugo dete. Porodilje koje dobijaju drugo dete dobijaće 10.000 dinara kao dodatak, a nezaposlene trudnice umesto 25.000 dobijaće 30.000 dinara – kazao je Radojičić.

On je istakao da je u novogodišnjoj noći napravljeno oko 1.500 kontrola  poštovanja mera Kriznog štaba od strane nadležnih službi.

– Nije bio veliki broj slučajeva  koji su zahtevali kažnjavanja i generalno gledano, lepo smo proveli noć sa zadovoljavajućim poštovanjem propisanih mera. Verujem da nećemo imati rasplamsavanja epidemije – zaključio je Radojičić.

Doktor Dejan V. Pavlović iz klinike „Narodni front” istakao je da se nada mnogo boljoj godini i ukazao da je tim ove klinike učestvovao prošle godine u dolasku na svet više od 8.000 beba, dok je doktorka Minja Stanković ukazala na postojanje izolovanog kovid oboljenja gde je rođeno 115 zdravih i negativnih kovid beba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari