Tri jubileja dnevnika Mađar So 1

U Novosadskom pozorištu svečana su proslavljena tri značajna jubileja: 70.
godišnjice dečijeg lista na mađarskom jeziku Jó Pajtás, 60. godišnjice od osnivanja štamparije Forum i 73. godišnjice dnevnog lista Magyar Szó, kažes e u saopštenju.

„Uspešno smo sačuvali sve što su nam naši prethodnici ostavili u prethodnim decenijama, dugujemo zahvalnost svima, koji su učestvovali u ovom velikom poslu.

O raznim dešavanjima moramo izveštavati i najmlađe i najstarije čitaoce. Srećom, Mađar so nije gubio na značaju ni u poslednje vreme, kada elektronski mediji preuzimaju vođstvo u sferi medija“, rekla je u pozdravnom govoru Rozalija Ekres, direktorka izdavačke kuće Mađar so.

Marta Varju, glavna urednica lista je naglasila kako Mađar so i dan danas uspešno ispunjava svoj zadatak i više od toga: izveštava pripadnike mađarske nacionalne zajednice ali objavljuje i tekstove koje su interesantne za širi krug čitalaca od same etničke zajednice.

Zoltan Berta, direktor Forum štamparije je izjavio da je u prošlosti bilo i uspona i padova, ali da je zajednica prepoznala značaj ove štamparije i odlučila da je sačuva i unapredi kako bi postala jedna od najuspešnijih na tržištu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan od najznačajnijih mehanizama za očuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Važno je i za državu, koja podrškom pokazuje svoj demokratski kapacitet i odnos prema tim vrednostima, naglasio je Mirović. Kako je dodao: u predlogu pokrajinskog budžeta za 2018. godinu za celokupan sistem javnog informisanja opredeljeno je 341 milion dinara, od čega 284
miliona za manjinske medije.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor naglasio je da su listovi Magyar Szó i Jó Pajtás, kao i štamparija Forum, u prethodnih sedam decenija pružili veliki doprinos „pisanoj
mađaraskoj reči“ u Vojvodini i Republici Srbiji. Pastor je dodao da je proslava ovih jubileja i proslava decenijskog truda, hrabrosti i znanja.

Na svečanosti su dodeljene godišnje novinarske nagrade kao i nagrade istaknutim pojedincima za rad u ovom preduzeću i jubilarne nagrade zaposlenima sa 10, 20, 30, 35 i 40 godina
radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari