Tri kandidata za vrhovnog poglavara IZ u Srbiji 1foto (IZ u Srbiji): Muftija Mevlud Dudić

Odbori i ustanove Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, za novi petogodišnji mandat predsednika Mešihata, predložili su tri kandidata.

Vrhovno telo IZ u Srbiji saopštilo je da su za mesto vrhovnog poglavara predloženi aktuelni predsedni i njegov zamenik, muftije Mevlud Dudić i Rešad Plojović, i muftija preševski Ragmi Destani.

Njih trojica ispunjavaju uslove predviđene Ustavom IZ i o izboru će se izjasniti članovi izbornog tela 9.decembra u Novom Pazaru.

Izborno telo čine muftije, članovi Sabora, glavni imami, predsednici medžlisa, odbora, rukovodioci ustanova IZ i profesori verskih predmeta na Fakultetu za islamske studije (FIS) i medrese „Gazi Isa-beg“.

Aktuelni predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Dudić je, do sada, dva puta uzastopno biran na petogodišnji mandat. Prvi put je na tu funkciju izabran 2014.godine. Na tom mestu zamenio je muftiju Muamera Zukorlića, koji je napustio mesto glavnog muftije i ušao u politiku, predvodeći partiju nastalu pod okriljem IZ.

U IZ u Srbiji, muftija Dudić je bio jedan od najbližih saradnika muftije Zukorlića. Pre dolaska na mesto glavnog muftije, bio je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), koje tadašnje vlasti nisu priznavale, i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, odakle je došao na funkciju predsednika Mešihata.

Prema nekim tumačenjima ustavnih odredaba, predsednik Mešihata IZ u Srbiji može samo dva puta uzastopno da bude biran na tu funkciju.

IZ u Srbiji je autonomna jedinica IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje bosansko-hercegovačkog reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića.

U oktobru 2007.godine došlo je do raskola u jedinstvenoj IZ. Od tada u Srbiji deluju dve IZ – Srbije i u Srbiji.

Do raskola došlo je i u IZ Srbije, gde su izbori okončani pre mesec dana. U razmaku od samo nekoliko dana izabrana su dvojica reisu-l-ulema. U beogradskoj Bajrakli džamiji reisu-l-ulema postao je preševski muftija Nedžmedin Šaćipi, a u Novom Pazaru izabran je Senad Halitović.

Pbe upravljačke strukture pominju pomirenje i stvaranje jedinstvene zajednice muslimana u Srbiji, ali svaka pod svojim uslovima. Pre godinu dana, u vreme predizborne kampanje za novi saziv BNV, intenzivirane su priče o pomirenju u kojima su učestvovali i neki bošnjački političari.

Pre mesec dana pojavila se informacija da ponovo Dijanet Turske pokušava da pomiri dve posvađane upravljačke strukture u IZ. „Turka inicijativa“, u nekoliko pokušaja, bila je aktuelna pre desetak godina. Upućeni u ovu problematiku smatraju da tačku na nesporazume mogu da stave Vlada Srbije, Dijanet Turske i reisu-l-ulema IZ BiH Kavazović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari