Tribina FERKA: "Povratak radikala počeo sa 'našom Majom' u Novom Sadu, mogao bi i njihov odlazak" 1Foto: Novi optimizam

Bojkot izbora mora biti totalan, masovan, poput generalnog štrajka a kada već među opozicionim partijama nije postignut takav dogovor, moralo se odustati od ličnih sujeta.

To je sinoć na tribini u Novom Sadu istakla profesorka Milena Dragičević-Šešić.

Ona je na tribini u okviru kampanje za fer izbore – „FERKA“ ocenila da pobeda opozicije u bilo kom gradu predstavlja značajan pomak „u odnosu na mogućnost kontrole centralne vasti nad celinom sistema“.

„Osećam veliku ljutnju na opoziciju jer smo mi na tim izborima u decembru stvorili značajan rezultat, kapital“, kazala je Dragičević-Šešić.

Rekla je da živi u opštini Novi Beograd gde je, kako je navela, opozicioni rezultat bio većinski „uprkos silnoj krađi“.

„Pa hajde onda da to iskoristimo ako možemo da garantujemo makar malo manju krađu“, rekla je Dragičević-Šešić.

Dodala je i da je „jako tužna“ zbog odluke „Proglasa“ da se ne izjasni o pitanju bojkota lokalnih izbora.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji je ocenila da su nakon izbora 17. decembra reakcije iz Brisela bile „mnogo, mnogo jače“ nego ikada od kada je Srpska napredna stranka na vlasti. Kako je kazala, pritisak je „mogao da bude dosledniji da je ovde (u Srbiji) pritisak bio dosledniji“.

„Kada je došlo do razlaza opozicije oko toga da li ići na izbore ili ne to je za njih (Brisel) bio trenutak kada su rekli – da sačekamo pa da vidimo“, navela je Minić.

Predstavnik Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović je naveo da aktuelnu kampanju ne vidi kao borbu za pobedu opozicije, već kao, kako je kazao, borbu za obnovu javnosti u Srbiji.

„Iz naših istraživanja se vidi da nešto manje od polovine građana Srbije smatra da nije pametno govoriti ono što mislite, dok osam od deset ispitanika misli da je Srbiji potrebna čvrsta ruka“, kazao je Gavrilović.

Kako je rekao, „u takvom ambijentu ne možete da imate nikakve demokratske izbore“.

Univerzitetska profesoka Jelena Kleut istakla je da o bojkotu uopšte ne treba da se razgovara, te pohvalila novosadsku opoziciju što je uspela u onome u čemu beogradska nije, odnosno da se ujedini.

Dodala je da bi trebalo da „dozvolimo sebi“ da maštamo da će Novi Sad 3. juna biti „prvi oslobođen grad“.

„Čini mi se da je povratak radikala, kako god se oni zvali, počeo sa ‘Našom Majom’ u Novom Sadu, pa bi kraj mogao da počne ponovo u Novom Sadu, s Majom“, navela je ona.

Tribine „FERKA“ organizuju se u okviru kampanje Građanskih inicijativa za fer izbore, sa zahtevom da se predsednik države Aleksandar Vučić povuče iz izborne kampanje, odnosno da ne bude na listama na izborima na kojima nije kandidat.

Lokalni izbori se održavaju u nedelju 2. juna.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari