Tribina „Nije filozofski ćutati“ o ekološkim protestima 14. marta na Filozofskom fakultetu

Ostavite komentar


  1. inteligencija, kao da je nema, ćuti!

    Sinoć sam pisustvovao sesiji “Nije filozofski ćutati” na temu DESTRUKCIJA I KIĆ: Preinačavnje javnog prostora i uništavanje kultunog nasleđa Beogrda i Srbije. Za čudo, doztvolili su da i prisutni mogu da disksutuju, kada se čuo glas čoveka koji je davao prednost podizanju sponenika Miloševiću u odnosu na ubijenom Đinđiću! Srbin daje prednost ubici nad njegovom žrtvom!!!
    U bolesnom društvu kakvo je srpsko ne možete izbeći sukob sa primtivizmom.Ma da je ovaj kvalifikativ vrlo blag. Nisam hteo svojom diskusijom, ako bi mi dozvolili jer do sada mi nisu dozvoljavali da diskutujem, remetim iztaganje simaptićne Dame iz Zemuna koja je nastupila u ime prisutnog društva za odbaranu čuvenog Gardoša od Građevinske mafije koja hara Beogradom.
    A imao sam da kažem, da osim centralnog podrušja grada koja devastira Divlajčka mafija pod zakrilom države, a država to je Vučić, kao u Isuov vreme Irod, dalje od centra Mafija ugrožava živote žitelje grada..
    Za mene i ostale koji žive u Mirijevu ova država je zlo za ovaj narod, za ovaj grad i građane koji žive u ovom gradu. Izvninjavam se onima kojima su čula otupela pa ne primećuju.
    Moram da čekam da ne uđem u autobus koji ispušta otrovne gasove, pa i CO.(Uglejnmonoksid) koji gas u rudarstvu nazivamo “veseli gas”, pa je teško rudare spašavati iz jame u kojoj gori ugalj, jer se osećaju opušteno, veselo i tako mogu da budu ugušeni.
    Početna stanica linije 27. je na Trgu, još uvek, Republike, a zbog preduzetih radova na urušuvanju Grada, stanica je pomerana na Terazije!. A ne znam dokle će biti Trg Repubilke kada su se vartili svi kraljevi i kraljice, no i hakoštplerii tipa Pašića, a čujem i geđovana tipa Ćosića i njegovih kolega, čija idejna glupost obrukala je Srbe, a sada intezivno uništva Srbiju. Koju elitu je istoričarka, nekada poznata komunistikinja, sada gospođa Latinka Perović, u svojoj vrednoj knjizi nazvala ih je “Dominantna elita”, a suprostavljena ”Neželjenoj eliti” koja je pokušavala da spasi Srbe od bruke i Jugoslaviju i Srbiju od propasti. NJihovi simpatizeri koji i sada vladaju preimenuju ulice Beograda, brišući imena onih koji su dali živote za Republiku.
    Kada autobus stigne do nekada Omladinskog stadiona, gde su nastupali za OFK “Beogrda”, po povratku iz inostarnatva, i dvoje najboljih fudbalera u Evropi i svetu – Šekularac i Milutinović – prazne su tribune i teren. Dok preko puta ulaza u stadion, nekada neprimetna Bogoslovija sada je prepuna mladih studenata budućih sveštenika.Mentalno smo vraćeni jedan vek unazat. Evo šta su rekli pametni LJudi: „Istorija religije je amalgam realnosti i laži, istorijska realnost postaje laž, nestvarna bajka postaje istina“ (Žan Kokto, Journal d’un inconnu). I, Samuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven, tvrdio je: „Kada bi Hrist sada bio ovde, postoji nešto što sigurno ne bi bio – hrišćanin!“
    Dok naša elita da bi vladala oslanja se na religiju, svet mentalno napreduje zahvaljujući sportu: Američki sport vode potomci robova, u francuskom sportu dominiraju potomci doseljeni iz njenih kolonija, a i u Engleskoj navijači nogemtnih timova i reprezentacije raduju se igračima pristiglih iz Južne Amerika, Azije i Afrike.
    Znači, pored praznog Omladinskog stadiona ulazimo u nastavak ulice atnrpologa i arheologa Dragoslava Srejovića, koja i kada nastavi kod Ćalije u ulicu heroine “Darinke Radaković”, nema tratoara u dužini od oko 4,5 km. Naravno, ima u početku trotoar kada je ulica nosila ime “Partizanski put” a uliva se u ulicu “Marijane Grogaran”, heroine iz vemena prvog divljačkog kapitalzma među Srbe, koja ulic vodi u uređeno naselje iz vremana kada smi imali uređenu državu – SFRJ. Ako nedge ima neko parče dotrajalog trotoara tamo su parkirana vozila, tako da i retke majke sa bebom u kolicima moraju da idu gde i sva motorna vozila! Dok na stajališti kod ulice etnologa Sime Trojanovića ima tri otvorena kontejnera za otpad!
    Rekoše mi da prema Građevinskom planu ulice treba da budu proširene veličine bulevara. A prema Evropskim standardima, što je obaveza prema jednom od Poglavlja, treba da ima propisne pešačke i biciklisičke staze. A gde to mogu kada su napravljene zgrade bez poštovanja postojećeg Građevinskog plana i sa leve i sa desne strane prometnog puta?!
    Na desnoj strai ulice, na padini Parka-šume Zvezdara podignute su velike kuće ograđene visokim zidovima i čeličmim kapijama, a obezbeđene i opasnim psima. Samo se snajperska gnezda ne vide. Kao nekada, sada ne na Kosovu i Metohiju. ali još uvek na Siciliji. Rekoše mi da su vlasnici tih zdanja ratni profiteri, pritom pomenuše mi nogometno igralište kluba “Obilić”, vlasnika pokojnog generala Arkana, na zapadnoj strane Šume-parka Zvezdara. Što otidoh da vidim za da znam gde živim, a zaradi lične bezbednosti da me psi na rastrgnu ne odlazim da šetam tim Parkom u blizini zgrade u kojoj imam stan.
    Dok je postojalo lepo uređeno selo Mirijevo na istočnoj strani padine Šume-parka Zvezdara obrađivani su vinogradi i voćnjaci. Iz životnog iskustva ljudi su znali da ispod obradivog zemljišta postoje slojevi gline zbog čega nisu podizali kuće. No, od kada nemamo državu podignute su i priavatne kuće i velike stambene zgrade, koje nisu niti povezane sa gradskom kanalizacijom jer je nema, već se fekalije izlivaju u cevi koje odvode atmosferske vode. Zato kada nastupi sušno leto, kao što je bilo u avgustu prošle godine, izlije se kanalizacija i teče ulicom prolazeči pored ulaza u veliki Max market, preko koje prljave tekućine prolaze vozila da bi ušla u dvorište marketa, pa tako fekalije na svojoj obući unosimo u market. Menađreka mi reče da je zvala i Sanitarnu inspekciju, ali svi ćute! Kada su se na pisanje i zapomaganje građana pojavili iz Građevinske inspekcije, relki su: “Ovo nije javni prostor!”
    Na žalbe stanara da Mafija podiže zgradu suviše blizu do njihove, a bez temelja, Inspekicja je zaustavila gradnju tri dana. Znači, dok Mafijaš nije platio Državnoj mafiji koliko im treba.
    Iako postoje slojevi gline podižu se zgrade bez tehnčke sigurnosti, pa je jedna zgrada od pet spratova sa 35 stana napukla u podnožju. Za sada se gleda gde su popucali zidovi, pa se čeka da pada kiša nekoliko dana za da zgrada sa stanarima krene na putu bez povratka.
    Umesto parkinga u prizemlju ili dublje, što je obaveza po Zakonu, Mafijaši prenamenuju u stanove, potkpuljući Ddržavnu mafiju, pa sada na mesto za parkig u polupodrumskim stanovima živi sirotinja, koji moraju da imaju fiksirane rešetke na prozorima i pokretne na vratim. U takvim stanovim rastu im deca koja u nebo gledaju kroz čelične rešetke! Nema normalnih prilaznih puteva do samih zgrada kao što nema niti parkinga! Pitao sam prodavca moga stana, zašto nije put proširen za da se mimoilaze vozila i da ima trotora? A on mi odgovori, da neće država da plati vlasnicima njiva, a džabe oni ne daju svoje vlasništvo.
    Pogeld sa moje terase gleda se divljanje Građevnske mafije po Mirijevu, nekada lepo uređenom i bogatom selu
    Pre desetak dana seljani koji još uvek imaju kuće u kratkoj ulici “Sime Trojanivića”, a sa donje strane u nakadašnje njive mafijaši podigli zgrade i još uvek grade iako nema mesto za normalan život, zatvorili su seoski put kojim su prolazila i teška tovarna vozila.
    O kakvoj to državi je reč koju nazivamo Srbija i njenim glavnim gradom Beogradom?
    U Japanu đake do četrvrtog razreda osnovne škole ne ocenjuju. Razlog je jednostavan. U prva tri razreda decu uče manirima i rade na razvijanju njihovih karaktera, cilj nije borba za ocene. I to je nauka za ceo život. KARATKTER PRE ZNANJA
    Dok u Finskoj učenici imaju po četiri časa nastave, a za domaći obaveza im je od desetak minuta, ostalo se uče da razmišljaju, zbog čega su najsrećnija nacija. Naša deca nose rančeve i po 8. kg težine, a u glavi im se nude gluposti. A da se sa Fincimo zamenimo ovakvi kakvi smo pojeli bi nas komarci. A posle pola veka Finci u Srbiji bi nas pozvali da se vratimo jer nemaju dovoljno radne snage.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.