Inicijativa „Nije filozofski ćutati“: Udar vlasti na autonomiju univerziteta 1Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu Foto: SPC

Inicijativa „Nije filozofski ćutati“ nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ocenila je kao vrhunac udara na autonomiju univerziteta Predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojim se uvodi institut blagoslova Srpske pravoslavne crkve za upis na studije, zasnivanje radnog odnosa i prestanak radnog odnosa koji bi važio za Pravoslavno bogoslovski fakultet.

Članovi Inicijative su u pisanom saopštenju ocenili da je slobodni univerzitet „nukleus svakog demokratskog društva“, što je, kako tvrde, razlog za pokušaje gušenja autonomije i kontrolisanje univerziteta od strane nedemokratskih režima.

„Autonomija univerziteta predstavlja i jedan od temelja evropskih vrednosti. Prema dosadašnjim analizama autonomija univerziteta u Srbiji nalazi se na dnu evropske lestvice“, istakli su u saopštenju.

Članovi Inicijative su naveli da je proces gušenja univerziteta u Srbiji tekao postepeno. Prvo je, kažu, došla fiskalna konsolidaciija kojom je, umesto reforme javnih preduzeća i državne uprave, udareno na primanja prosvetnih i zdravstvenih radnika, a penzionerima su retroaktivno otete penzije. Onda je 2017. došao novi Zakon o visokom obrazovanju kojim je drastično uvećan broj članova Saveta visokoškolskih ustanova koje delegira država.

„Ne manje važno, tim zakonom su naše kolege koje su dobile rešenje o produžetku radnog odnosa na Univerzitetu nakon 65 godine oterane u penziju primenom retroaktivnih standarda. Zatim su 2018. donete Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim je priznato na stotine lažnih doktorskih diploma koje su devet privatnih univerziteta izdali u prethodnih desetak godina. Time su univerziteti koji su držali akademske kriteriju oštećeni, dok su u podređen položaj stavljeni studenti koji su regularno doktorirali. Zbog svih ovih destruktivnih postupaka, u martu 2020. Srbija je izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju. U međuvremenu su pojedini profesori Univerziteta u Beogradu u kontinuitetu bili vređani i omalovažavani od strane poslanika na sednicama Parlamenta“, kažu u Inicijativi.

O urušenoj autonomiji, kako se ističe u saopštenju, rečito govore i majski izbori za novog rektora Univerziteta u Beogradu. „Bivši resorni ministar javno je priznao da je uticao na izbor rektora, dok ishod glasanja govori o tome da su predstavnici države u Savetu UB unisono i dirigovano glasali“, smatraju u Inicijativi „Nije filozofski ćutati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari