Tribina "Gari u ogledalu – kuda dalje Novi Sade?" u organizaciji Novog optimizma u ponedeljak u Novom Sadu 1Foto: Novi Optimizam

Tribina pod nazivom „Gari u ogledalu – kuda dalje Novi Sade?“ u organizaciji Novog Optimizma, biće održana u ponedeljak, 24. oktobra u Novom Sadu u Radio Cafeu 021 u 18 časova.

„Pre dve godine Pokret Novi Optimizam počeo je sa artikulacijom otpora izgradnji ‘Novog Sada na vodi’ koji je visoko koruptivan, opasan po zdravlje i živote ljudi, posebno imajući u vidu planirano izmeštanje nasipa 500 metara u korito Dunava, izvesno vodi uništavanju prirodnog biljnog i životinjskog sveta, i postoji opravdana bojazan od poplava i mogućnosti uticaja na plovnost Dunava. Kao reakcija na najavljene radove formirana je neformalna grupa ‘Vidi, Gari, ne može!’  i pod tim sloganom Novi Optimizam je na samom početku pozvao sve stranke demokratske orijentacije, civilni sektor, pokrete, i naročito stručnu javnost, kao i sve zainteresovane strane i građane koji su se protivili ovom nakaznom urbanističkom rešenju, istovremeno insistirajući na izbegavanju podela na osnovu toga da li je neko već organizovan u stranku, pokret, nevladinu organizaciju ili nastupa kao svesni pojedinac, da se pridruži skupu i iskaže svoje neslaganje“, navodi se u saopštenju.

Time je, kako navode, poslata nedvosmislena poruka donosiocima nakaradnih odluka da će se svi udruženo boriti protiv planiranog urbanističkog zlodela.

„Dve godine kasnije organizujemo skup ‘Gari u ogledalu – kuda dalje Novi Sade?’ kojim želimo da preispitamo pozicije svih aktera u protestnim okupljanjima, kratkosežne ali i dugosežne rezultate građanske pobune, i da pozovemo na odgovornost kako onih na poziciji moći i odlučivanja, tako i nas same – građane, aktiviste, pokrete, stranke  i stručnu javnost“, navodi se u saopštenju.

Sutra na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma biće održan građanski protest na Šodrošu u 16 časova protiv izgradnje mosta na tom delu Dunava, koji predstavlja početak izgradnje “Novog Sada na vodi”.

„Tokom prošlonedeljnih protesta građana na Šodrošu bilo je privedeno oko 15 građanskih i opozicionih stranačkih aktivista, protiv kojih su podnete prekršajne i krivične prijave. Osuđujemo takvo postupanje policije kao i nameru vlasti i investitora da uprkos volji građana otpočnu sa radovima, i priključujemo se pozivu da se sutra u što većem broju okupimo na Šodrošu“, naveli su iz organizacije.

Na skupu će govoriti pojedinci koji su bili deo protesta na Šodrošu od septembra 2020: muzičar, producent i strip autor Igor Lečić, poznat i kao Milan Dog, redovni posetilac i jedan od govornika na okupljanjima; glumac Rale Milenković koji je na Šodrošu, u okviru okupljanja, izveo predstavu „Naši dani“; redovno prisutna na svim skupovima, novinarka Branka Opranović; novinar i predsednik NUNS-a, jedan od moderatora i govornika na Šodrošu Željko Bodrožić; novinar i urednik portala Znaš Ti Zašto Igor Mihaljević, takođe jedan od učesnika u skupovima; Branislav Grubački Guta, osnivač Novog Optimizma i jedan od inicijatora skupova protiv Novog Sada na vodi.

Razgovor će moderirati Branislav Šovljanski, novinar N1 televizije.

U publici će biti i brojni prijatelji koji su bili deo protestnih okupljanja, a obratiće se i Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine, kao i novinarka u penziji Vera Šoti, aktivistkinje koje su sve vreme javno istupale braneći Šodroš od najavljenih radova.

Današnji tekst Vere Šoti „Naš novosadski Gari je neumoran“ možete pročitati na našem portalu OVDE.

Kako su dodali, na današnji datum, pre dve godine, počelo je prikupljanje potpisa podrške građanima koji su ustali protiv ilegalne izgradnje Novog Sada na vodi, a protiv režima koji omogućava investitorima da unište Šodroš.

Kako su podsetili, na samom početku Novi Optimizam je pozvao sve stranke demokratske orijentacije, civilni sektor, pokrete, i naročito stručnu javnost, kao i sve zainteresovane strane i građane koji su se protivili ovom nakaznom urbanističkom rešenju, istovremeno insistirajući na izbegavanju podela na osnovu toga da li je neko već organizovan u stranku, pokret, nevladinu organizaciju ili nastupa kao svesni pojedinac, da se pridruži skupu i iskaže svoje neslaganje.

Novi Optimizam smatra da je potreba iskazivanja zajedništva oko ovakvih, za sve građane ključnih, tema, suštinski prioritet te da je svaka vrsta podela krajnje neodgovorna.

„Pokret apsolutno podržava sve građane i građanke trenutno okupljene na protestima na Šodrošu. Smatramo da je zajedništvo i solidarnost građana presudna u borbi protiv planiranog urbanističkog zlodela i beskompromisno pozivamo na odgovornost režim, investitore i sve donosioce nakaradnih odluka“, poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari