Zaštitni simbol zrenjaninskog sela Taraš je roda Prvoje 1Foto: grad zrenjanin

U banatskom selu sa najviše roda, Tarašu, okupili su se prethodnih dana predstavnici Mreže “Evropskih sela roda”, organizacije koja okuplja 15 takvih sela u isto toliko evropskih zemalja.

Susreti se, kako objašnjavaju domaćini iz Taraša, održavaju svako godine godine u drugoj zemlji a pravila ove mreže uspostavlila je nemačka Fondacija za zaštitu prirode “EuroNatur”, zaslužna za povezivanje svih ljubitelja roda.

Kao objašnjavaju, u nekoj državi samo jedno selo može biti proglašeno “selom roda”, a kod nas to je Taraš koji ima i svog zaštitnika, rodu Prvoja, koji punu deceniju obitava u ovom mestu.

Prvoje je, kako vole da istaknu, šampion jer se već deceniju prvi vraća u svoje gnezdo, nakon prevaljenog puta od više hiljada kilometara.

Tarašani zato svakog proleća gladaju u nebo i očekuju njegov dolazak, koji onda posebno obeležavaju i proslavljaju. S Prvojem i rodom Marom stiže i proleće u Taraš i zimi je sigurno kraj, veruje se u ovom banatskom selu da to ptice nepogrešivo znaju.

Priliku da upoznaju Taraš i Zrenjanin iskoristili su predstavnici osam “sela roda”  iz Španije, Poljske, Turske, Grčke, Mađarske, Nemačke, Hrvatske i Bugarske.

Njih su domaćini odveli u šetnju jedinstvenom “Ulicom roda”, u kojoj obitava tridesetak parova, na posebno postavljenim platformama  gnezdima, osiguranim od strujnih žica.

Na svakom stubu đaci taraške škole postavili su oznake o “stanarima” kojima su nadenuli imena, pa su tako posetioci imali priliku da pozdrave Ivicu i Olju, Željka i Anu, Nemanju i Lenku, Amira i Zaru i zaustave se kod – Prvoja i Mare.

Učesnici skupa posetili su i mini vizitorski centar u rezervatu prirode Okanj bara, kod Elemira, potom i Rusandu, trenutno obe lokacije bez skoro kapi vode u koritima.

Ovogodišnja suša uzima ozbiljan danak, ali tu je Tisa, ona još uvek ima hrane za sve koji uz reku obitavaju, a znači život i svakoj taraškoj rodi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari