"Utisak je kao da se penjete po zidu": Planinari iz Niša, Beograda i Sofije uspešno izveli uspon na Triglav 1Foto: Planinarsko društvo Preslap

Šesnaestoro planinarki i planinara iz Niša, Beograda i Sofije uspešno se popelo na Triglav (2864 m), u Julijskim Alpima, najviši vrh i simbol Slovenije, saopštilo je danas niško Planinarsko društvo „Preslap“.

U Društvu kažu da je celokupna visokogorska akcija u kojoj je učestvovalo 19 planinara trajala od 24 do 27. avgusta ove godine.

“Uspon se odvijao po etapama. Trasa uspona započela je na mestu zvanom Rudno polje, u okolini Pokljuke, na nadmorskoj visini od oko 1300 metara. Odatle su se naši planinari, u petak, 25.avgusta, popeli do planinarskog doma Vodnikov dom na Velem polju, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1817 metara. Ova deonica savladana je za oko pet i po sati, a po dolasku u dom, planinari su se dobro odmorili i od uspona do njega, ali i dugog puta iz Niša”, kažu u “Preslapu”.

Šesnaest planinarki i planinara je već u subotu, 26. avgusta, uspelo da stigne na vrh Triglava.

“U 06.30 sati, oni su krenuli od Vodnikovog doma, u pravcu planinarskog doma Planika, koji se nalazi sa južne strane Triglavske stene, na nadmorskoj visini od oko 2400 metara. Od početka uspona, planinare je pratilo izuzetno lepo i prijatno vreme, Triglav je neprestano bio u vidokrugu, a na stazama i trasama oko Triglava bilo je mnogo planinara iz celog sveta”, kažu u Društvu.

Oni dodaju da je od planinarskog doma Planika, ka Triglavskoj steni, već trebalo koristiti i tehničku opremu za penjanje- pojaseve, setove za via feratu, kacige i rukavice za via feratu.

Posle uzanog i oštrog kuloara, usledio je strm uspon na Triglavsku stenu, na kojoj je celom dužinom postavljena infrastruktura- metalne sajle i nogostupi.

“Na Triglavskoj steni, najpre se izlazi na vrh Mali Triglav, visok 2725 metara. Potom sledi i sama završnica uspona na Triglav. Izuzetno strm silazak sa Malog Triglava, a onda i još strmiji uspon na Triglav. Utisak je da kao da se planinari penju po zidu”, navode oni.

Uspon od Vodnikovog doma do vrha Triglava trajao je šest sati.

“Mnogi iz ekipe, po prvi put su zakoračili na krov Slovenije”, dodaju oni.

Silazak sa Triglava izveden je istom trasom.

Glavni vodič uspona bio je Dragan Trninić, koji je i osmislio koncept uspona, a pomagali su mu Slobodan Vasković, Stefan Švarc i Miroslav Dokman.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari