Trišović: Podizanjem svesti i pooštravanjem kazni sprečiti curenje informacija iz institucija 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Predstavnik Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Ivan Trišović rekao je da je za sprečavanje „curenja“ informacija iz institucija i njihovo objavljivanje u medijima najvažnij raditi na podizanju svesti nadležnih, prevenciji, ali i pooštravanju kazni.

Komentariušći „curenje“ informacija iz institucija posle tragedije u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Trišović je za Insajder ukazao i na zakonska ograničenja kada je reč o medijskom izveštavanju.

„Poverenik je odmah posle tog tragičnog događaja izdao apel i pozvao sve institucije, ali i medije da se radi na sanaciji tragičnog događaja i da se obrati pažnja na izveštavanje i zaštitu podataka o ličnosti“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, tu je problem i što po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti postoji pravilo novinarskog izuzetka.

„Radi se o tome da se vršenje inspekcijskog nadzora ne primenjuje kada se radi o obradi podataka u svrhu novinarskog istraživanja. To je pravilo, ne samo kod nas, već je to preuzeto iz EU“, kazao je Trišović.

Dodao je i da je teško utvrditi odakle informacije potiču, te da je zato važno da se češće sprovodi unutrašnja kontrola institucija, ali i da se, kako je kazao, mediji pridržavaju kodeksa.

„Kancelarija Poverenika može da vrši inspekcijski nadzor, ali za to je neophodno da se steknu određeni uslovi, odnosno da se prikupi dosta činjenica i informacija“, rekao je on.

Napomenuo je da je „jako teško utvrditi odakle ’cure’ informacije“ jer i novinari, kako je ukazao, „imaju mogućnost da prikriju izvor“.

Govoreći o slučaju mušakarca čiju je fotografiju objavio dnevni list u tekstu o „Škaljarskom klanu“, jer se zove isto kao i pripadnik tog klana, Trišović je rekao da je i u tom slučaju teško utvrditi odakle je potekla fotografija.

„Radi se o tome da je podneta krivična prijava protiv NN lica iz MUP-a ili Bezbednosno-informativne agencije, nemamo lice dakle, neko iz MUP-a ili BIA-e“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne može se reći da je ta fotografija stigla „direktno iz BIA“.

„Radi se o pristupu jedinstvenom informacionom sistemu. Mi smo naveli da se radi o zloupotrebi, da je izvađena fotografija iz sistema, i ona je dospela u medije“, kazao je Trišović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari