Trka na kojoj se pliva i uzvodno 1

Beogradski plivački maraton „Ada Međica“ slavi svoj prvi mali jubilej i to uz tri trke u mešovitoj konkurenciji, za koje će se po procenama organizatora prijaviti preko 200 takmičara.

Sportsko udruženje za razvoj sporta i sportske rekreacije „Trofej“ i udruženje „Ljubitelji Save i Dunava – Ada Međica“, u saradnji sa „Savezom za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije“, organizuju peti po redu Međunarodni plivački maraton „Ada Međica“ koji će se održati u subotu sa početkom u 12 časova, na startnoj poziciji gornjeg špica ostrvske oaze Ade Međice.

Organizatori navode da je uz podršku velikog broja donatora i sponzora, među kojima se nalaze i istaknuti pojedinci, poput predsednika upravnog odbora Ade Međice Dobrivoja Tanasijevića, poznatijeg kao Dan Tana, Beogradski plivački maraton postao je jedan je od najznačajnijih takmičenja u svetskom plivačkom kalendaru.

– Ovaj plivački maraton je potpuno jedinstven iz razloga što se pliva i uzvodno i nizvodno, zbog čega predstavlja pravi izazov za plivače ali je ujedno i najbezbednija staza za takmičenje u Srbiji – kaže osnivač i idejni tvorac Saša Vasić, inače plivački maratonac sa iskustvom dugim preko 15 godina i prvi zabeleženi plivač koji je oplivao Adu Međicu.

Po procenama organizatora, peti Beogradski plivački maraton okupiće preko 200 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u tri trke. Prva trka, namenjena rekreativcima, pliva se nizvodno i dugačka je 1,25 kilometara, dok je druga trka namenjena profesionalnim i polu profesionalnim plivačima i pliva se ceo krug oko Ade Međice, uzvodno i nizvodno u dužini od 2,5 kilometra. Treća trka podrazumeva dva oplivana kruga oko Ade Međice i duga je ukupno 5 km. Sve tri trke boduju se u „SRB Open Watter Cup-u“.

Takmičenje je otvorenog tipa, a među učesnicima će se naći i neka od zvučnih imena iz sveta daljinskog plivanja kao što Tamaš Fakraš, najbolji plivač u otvorenim vodama u Srbiji i 15. plivač u Evropi. Organizatori obezbeđuju i medicinsku i tehničku podršku, neophodne higijensko-epidemiološke uslove kao i obezbeđenje same plivačke staze u koju će biti uključeni licencirani spasioci, ronioci i čamdžije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari