Trkulja: Tajne službe bile u svim vladama od 1990. godine, uključujući i trenutnu 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Otvaranje dosijea tajnih službi u Srbiji otkrilo bi da su nam sve vlade od 1990-ih godina, uključujući i aktuelnu, bile sastavljene od radnika službi, vojne, civilne i inostrane, kao što je to bilo i u drugim zemljama u tranziciji, izjavio je u intervjuu za portal N1 profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Jovica Trkulja.

Bilo bi tu i novinara, urednika, profesora i akademika, tajkuna, bankara, sudija, svih nosilaca vlasti i moći u državi, precizirao je Trkulja, koji je učestvovao u izradi modela zakona o dosijeima službe državne bezbednosti Srbije iz 2003. godine.

On smatra da je “mnogo indikatora koji ukazuju da vlade kod nas ne vladaju suštinski, jer stvarno vladaju službe, kako domaće, tako i strane, kao što su na ovim prostorima uvek činile“.

Kada jednog dana budu otvoreni tajni dosijei, belodano će biti jasno da su nemali broj političkih stranaka tokom proteklih 30 godina osnivale i finansirale tajne službe, predvideo je Trkulja.

Prema njegovim rečima, sprečavanje zloupotreba podataka iz dosijea tajnh službi je nemoguće bez dobre i jake kontrole nad sektorom bezbednosti.

Kada govorimo o tajnim dosijeima uglavnom mislimo na BIA i službe koje su joj prethodile. Međutim, zaboravljamo na vojne službe, policiju i sudstvo, ukazao je Trkulja.

On smatra da je policija najkritičnija, jer smo proteklih godina bili u prilici da vidimo kako informacije cure, kako dospevaju u tabloide i služe da se diskredituju pojedine ličnosti.

Stiče se utisak da iza tih zloupotreba neretko stoje institucije i istaknute ličnosti iz aktuelnog režima, predočio je Trkulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari