Troškovi za najluđu noć narasli na 90.000 evra 1Foto: V. Torović

Pevač Željko Samardžić nastupiće na dočeku Nove 2020. godine na centralnom gradskom trgu u Nišu, uprkos tome što je postupak javne nabavke ovih dana obustavljen jer je ponuda Samardžićeve agencije ocenjena kao „neprihvatljiva“ zbog toga što je „ponudila cenu koja je veća od procenjene vrednosti“.

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra (NKC), koji je bio naručilac ove usluge, kaže za Danas da će Samardžićev nastup biti „malo skuplji od procenjene vrednosti“ jer će sa pevačem „biti zaključen autorski ugovor, koji podrazumeva i plaćanje poreza“. Prema njegovim rečima, Samardžić i njegov prateći šestočlani bend će za dvočasovni nastup dobiti oko 30.000 evra, a Grad će platiti još 6.000 evra na ime poreza.

– Autorski ugovori su po zakonu, a moraju da budu zaključeni jer je bilo kasno da raspisujemo novu javnu nabavku, nakon što je ova poništena. Odluku da Samardžić ima glavni nastup na organizovanom dočeku Nove godine doneo je Organizacioni odbor, vodeći računa o tome da je ovakav doček i turistička manifestacija, tako da su neophodne komercijalne „zvezde“ koje će obezbediti publiku. Ne bih da komentarišem eventualne političke preference Samardžića ili drugih izvođača na ovakvim manifestacijama, rekao je Savić.

Prema dostupnim podacima, ukupna organizacija dočeka Nove 2020. godine na centralnom trgu u Nišu, zajedno sa nastupima izvođača, koštaće oko 90.000 evra. Srđan Savić kaže da će tog dana, osim Samardžića, nastupiti i Kerber, čiji će koncert građani platiti 10.000 evra, a porez još oko 4.000 evra.

Nastupiće i niški Penhaus bend i Ampasan, čiji će nastupi, zajedno sa porezom, koštati oko 3.000 evra. Takođe, na upravo okončanoj javnoj nabavci za uslugu tehničke organizacije i realizacije dočeka Nove godine izabrana je Agencija „Easy travel & events“, kojoj će iz niškog budžeta biti plaćeno oko 37.000 evra (4.359.000 dinara), bez plaćenog PDV-a.

Savić je kazao i da je Odbor odlučivao između Samardžića, Balkanike i Kerbera, koji su u novembru izrazili interesovanje za novogodišnji nastup u Nišu.

Balkanika i Kerber su, rekao je on, nastupali relativno skoro, a Samardžić nije, zbog čega je između ostalog imao prednost. Kada bi organizacioni odbor odlučivao o izboru „novogodišnjih“ izvođača u oktobru, a ne u decembru, izbor bi bio širi.

NKC je početkom ove sedmice na sajtu objavio obaveštenje o obustavi javne nabavke za uslugu organizacije i realizacije nastupa autora – izvođača za doček Nove godine 2020. Tu se navodi da je razlog za obustavu postupka taj što je agencija Postolio koja zastupa Samardžića, ponudila cenu koja je veća od procenjene vrednosti nabavke – 6.050.000 dinara.

U obustavljenoj javnoj nabavci bilo je navedeno da se agencija koja je trebalo da bude izabrana obavezuje da obezbedi nastup Željka Samardžića od 23 časa do jedan čas ujutru.

Ova agencija je imala obavezu i da obezbedi binu za nastup, još jednu za nastup DJ-a i rok grupa, odgovarajuće osvetljenje i kvalitetno ozvučenje, tri led ekrana, kompletnu binsku opremu, zaštitne ograde, prevoz opreme i autora, smeštaj i ketering za izvođače i prateće osoblje, i druge tehničke uslove.

Blizak vlastima

Samardžić se ovih dana u delu javnosti pominje i zbog toga što je Grad Beograd finansirao njegov koncert u Sava centru sa 30.000 evra. Za pevača se nedavno vezivala i „afera Pošta“, jer se pominjao kao jedna od estradnih ličnosti koje navodno primaju izdašne plate u tom javnom preduzeću, mada ne dolaze na posao, i to zato što podržavaju predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast. On je demantovao ovakvu vezu sa Poštom. Ovaj pevač je nastupao na skupovima SNS-a, a bio je i jedan od potpisnika Proglasa „Za bolju Srbiju“ kojim je podržana Vučićeva predsednička kandidatura 2017, a u medijima govorio da će glasati za Vučića i afirmativno se izražavao o njegovoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari