Tunis je posle više od dve godine političke krize dobio novi ustav koji omogućava izgradnju demokratije. „Za šest nedelja imaćemo izborni zakon“, rekao je juče predstavnik vladajuće stranke Enahda Amer Larajed, dodajući da će izbori verovatno biti održani u oktobru.


Datum predsedničkih i parlamentarnih izbora treba da odredi nezavisno vrhovno telo za izbore (ISIE), čiji je predsednik Šafik Sarsar. On je agenciji Frans pres takođe potvrdio da će izbori biti održani „pre 2015.“

Dosadašnja vlada, predvođena islamistima, pristala je ranije da se povuče, a nova tehnička vlada, na čelu sa Mehdi Jomom, trebalo bi da preuzme dužnost u sledećih nekoliko dana. Novi ustav donet je u noći između nedelje i ponedeljka, posle dve godine duboke političe krize. On između ostalog štiti prava i slobode i garantuje rodnu ravnopravnost.

Jedinstven je u regionu zato što islamski zakon nije u njegovoj osnovi, što je naišlo na osudu konzervativnih snaga u Tunisu.

Pošto je 2011. svrgnut lider Tunisa Ben Ali čime je počelo „Arapsko proleće“, Tunišani su izabrali ustavotvornu skupštinu. Sastavljanje teksta Ustava je bilo praćeno sukobima i čak i smrću dva člana skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari