Tužba protiv Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i Grada Valjeva zbog projekta „Nevidljiva deca” 1Foto: Iz dokumntacije projekta Nevidljiva deca

 

Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, tužilo je Centar za socijalni rad „Kolubara”, Dom zdravlja i grad Valjevo zbog neprihvatljivih troškova na projektu „Nevidljiva deca”, saznaju Kolubarske.rs.

„Centar za socijalni rad, Dom zdravlja i grad Valjevo, tužiocu na ime sticanja bez osnova, solidarno, treba da plate iznos od 26.830,27 evra uvećan za zakonsku kamatu”, navedeno je u tužbi u koju su Kolubarske.rs imale uvid.

Ministarstvo finansija se, pre tužbe, nosiocima projekta, sa kojima je potpisan ugovor, obratilo zahtevom za vraćanje neprihvatljivih troškova, međutim oni su se o taj zahtev oglušili, tako da će se ovaj slučaj naći pred Osnovnim sudom u Valjevu.

U tužbi se, pored ostalog, navodi da su nakon izvršene administrativne provere trošenja sredstava opredeljenih za projekat „Nevidljiva deca” utvrđene neprivalinosti jer je Centar za socijalni rad, kao koordinator projekta, retroaktivno isplatio zarade Projektnom timu, te je iznos od 1.948.289 dinara utvrđen kao neprihvatljiv trošak.

Takođe novčani iznos neprihvatljivih troškova, koji je tom prilikom utvrđen, istovremeno je predstavljao i sumnju za prevaru zbog čega je krivična prijava podneta nadležnom tužilaštvu tako da se pred Višim sudom u Beogradu vode krivični postupci protiv određenih lica koja su učestvovala u projektu „Nevidljiva deca”.

Nepravilnosti u radu koordinatora sastojale su se u tome što je vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Katarina Milićević 6. decembra 2017. godine retroaktivno donela odluke o imenovanju članova Projektnog tima – Jelenu Kalat, Nenada Brankovića, Snežanu Vićentijević, Nikolu Đurovića i Radoicu Ristića.

Ova odluka datira od 5. juna 2017. godine iako je Milićević na mesto v.d. direktora imenovana 28. novembra 2017. godine. Isplata zarada članovima Pojektnog tima u iznosu od 1.948.289 dinara izvršena je na osnovu radnih sati i ugovora o pružanju usluga potpisanih sa v.d. direktora Centra za socijalni rad iako je ona kao ovlašćeno lice upisana tek u novembru.

„Takođe je, nakon obavljene verifikacije i odobrenja finalnog izveštaja, utvrđeno da je tuženom u toku postupka predfinansiranja u odnosu na prethodno označene plaćene novčane iznose, prihvatljivi troškovi iznose 112.002 evra, a da tuženi Centar za socijalni rad nije opravdao troškove u iznosu od 13.133 evra, te je izdat nalog 16. avgusta 2021. godine za povraćaj tog novca”, piše u tužbi i dodaje:

– U postupku administrativne provere ponovo su utvrđene nepravilnosti u troškovima koje je tuženi Centar za socijalni rad prijavljivao pa je tako utvrđen iznos neprihvatljivih troškova od preko sedam hiljada evra, koji se odnose na angažovanje i isplate zarada licima koja za obavljanje poslova nisu imala potrebnu kvalifikaciju koja ja projektom Nevidljiva deca propisana. Prilikom administrativne kontrole utvrđeno je da dr Zaven der Hazarjan i dr Branka Antić, koji su bili angažovani kao lekari pedijatri sa 60 posto radnog vremena, nisu specijalisti u traženoj oblasti medicine, tačnije nisu pedijatri nego su specijalsti medicine rada i opšte medicine, prenose Kolubarske.

Kako oni naveode potrebnu kvalifikaciju nije imao ni Radoica Rstić angažovan kao PR menadžer. Na osnovu radne biografije Radoice Rstića nije moglo da se zaključi da poseduje zahtevano znanje i iskustvo u oblasti PR menadžmenta kako je navedeno u obrazloženju budžeta. Uočen je i potvrđen sukob interesa i ugroženo načelo nepristrasnosti i objektivnosti u postupku selekcije i angažovanja projektnog menadžera.

Ukupan iznos neprihvatljivih troškova koji su isplaćeni kao zarada imenovanih lica iznosio je 7.972 evra. Kako su bespovratna sredstva ograničena na 88 posto, neprihvatljivi troškovi iznose oko 7.000 evra te je 21. decembra 2021. izdat nalog za povraćaj tog novca…”, naodi se u tekstu Kolubarskih.

„Kako tuženi Centar za socijani rad, kao koordinator projekta ’Nevidljiva deca’, nije postupio u skladu sa svim izdatim nalozima za povraćaj novčanih sredstava utvrđenih kao neprihvatljivi troškovi u ukupnom iznosu od 26.830.27 evra, postoji solidarna obaveza tuženih kao jedne ugovorne strane za povraćaj tog novca tužiocu – Ministastvu finansija”, navedeno je, pored ostalog, u tužbi.

Ministastvo finansija, Odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih iz Evropske unije, potpisalo je 15. januara 2016. godine ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekta „Nevidljiva deca” sa Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja i gradom Valjevom u svojstvu korisnika. Centar za socijalni rad imao je ulogu koordinatora.

Projekat „Nevidljiva deca” je uspostavljanje nove socijalne usluge za decu sa smetnjama u razvoju u ruralnom području. Kako je navedeno u projektu opšti cilj bio je pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju i posebna zdravstvena nega dece u ruralnim područjima kako bi ostvarila svoj puni potencijal kroz socijalno uključivanje u grad Valjevo…

Datum početka realizacije projekta bio je 6. jun 2017. godine, a prvobitno propisan datum završetka bio je 6. april 2019. ali je trajanje ugovora produženo do 5. juna 2019. godine.

Ukupni prihvatljivi troškovi procenjeni su na 185.987,34 evra, od toga 163.668,86 finansirano je iz fondova EU preko Ministarstva finansija.

Kolubarske.rs su pre dve i po godine u tekstu pod naslovom „Nevidljiva deca – vidljive zloupotrebe: retroaktivni ugovori i isplate bez ugovora”, pisale o tome kako je potrošen novac za ovaj projekat koji je finansiran iz evropskih fondova, podsećaju iz Nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari