Tužilac iz BiH: Tužilaštvo Srbije odbija da dostavi dokumentaciju u predmetu protiv Dodika vezanom za kupovinu vile na Dedinju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Tužilaštvo Srbije odbija da dostavi dokumentaciju u predmetu protiv predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika vezanom za kupovinu vile na Dedinju u Beogradu, potvrdio je danas novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Tužilaštvo BiH u konkretnom predmetu nije još dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć“, rekao je Kajganić na konferenciji za novinare i dodao da su poslednju zamolnicu i urgenciju poslali pre mesec dana.

„U većini ostalih pitanja saradnja je odlična, naročito u predmetima organizovanog kriminala jer su nam ti problemi isti“, kazao je Kajganić.

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao Ministarstvo pravde Srbije 19. oktobra s pitanjem kako će odgovoriti na zahtev iz BiH za pravnu pomoć u slučaju Dodikove vile, ali odgovor nije stigao.

Od 2016. godine traje istraga o tome kako je Dodik kupio vilu 2007. u naselju Dedinje u Beogradu. Krivičnu prijavu u slučaju kupovine vile protiv Dodika podnela je 2015. godine opozciona Srpska demokratska stranka.

Tada su iz SDS tvrdili da je Dodik vilu na Dedinju kupio gotovinom, pri čemu je izdejstvovao fiktivni kredit kod Pavlović banke koji mu je poslužio kao pokriće za tu „sumnjivu transakciju“.

Dodik je vilu u Beogradu navodno kupio za 750.000 evra kreditom kasnije prodane Pavlović banke iz Bijeljine u BiH. Pavlovića su, kao i troje zaposlenih, iz Tužilaštva teretili ili i dalje sumnjiče zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i pranja novca.

Dodik negira sve optužbe, pa i onu koja se odnosi na tvrdnju da je zahtev za kredit overen pečatom Vlade Republike Srpske, čiji je bio predsednik u to vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari