Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policije povodom tuče u niškoj SNS: Član stranke sada poručuje funkcioneru da ga “zna dobro” i da se uzme u pamet 1Foto sajt grada Niša

Gradski odbornik i funkcioner SNS-a Miloš Banđur optužio je pripadnika te stranke Marka Simova da mu je ovih dana uputio pretnje, a pritom pokušao da “kupi” svedoka fizičkog sukoba između njih dvojice, koji se dogodio krajem prošle godine, a koji je “istruirala gradonačelnica Niša i članica predsedništva SNS-a Dragana Sotirovski”, čiji delovanje Banđur javno kritikuje.

Banđur je najavio da će protiv Simova podneti i krivičnu prijavu zbog “nasilničkog ponašanja” prema njemu, “lažnog prijavljivanja” da ga je vređao po nacionalnoj osnovi, kao i zbog “sprečavanja i ometanja dokazivanja” kroz pokušaj podmićivanja svedoka.

Više javno tužilaštvo u Nišu nedavno je u potpunosti odbacilo policijsku krivičnu prijavu protiv njih dvojice, podnetu zbog fizičkog sukoba, koji se odigrao 24. novembra prošle godine u sedištu stranačkog Štaba Palilula 2, za vreme sednice stranačke omladine, a u kojoj im se stavlja na teret pet krivičnih dela, među kojima i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje su obojica bila osumnjičena.

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policije povodom tuče u niškoj SNS: Član stranke sada poručuje funkcioneru da ga “zna dobro” i da se uzme u pamet 2
Odluka VJT Niš o odbacivanju krivične prijave

U rešenju VJT navedeno je da se neka od navedenih krivičnih dela “ne godine po službenoj dužnosti”, a za neka “ne postoje osnovi sumnje” da su učinjena i da se gone po službenoj dužnosti.

Banđur: Simov pokušao da kupi svedoka ponudom zaposlenja u javnoj ustanovi

“Znaš me dobro. Na svaki napad ću da odgovorim mnogoooo jače nego što misliš. Preko 2000 poruka sam izvukao iz četiri telefona. Svašta tu ima i naravno postoje i audio snimci (šaljem ti jedan isečen na par sekindi da vidiš da ne blefiram). Mir je u tvom najboljem interesu… Pamet u glavu, još par meseci i idem”, napisao je Simov 10. februara ove godine u porukama Banđuru, nakon što su ga pojedini novinari pitali da li je zaposlen u gradskoj upravi.

On je dodao da mu je “malo i žao” Banđura jer, kako mu je objasnio, “jedan iskešira 600 hiljada za stan, drugi vozi panameru, jedan kupuje ljubavnici bundu od 6000 evra, a ti se napinješ oko Vodovoda”.

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policije povodom tuče u niškoj SNS: Član stranke sada poručuje funkcioneru da ga “zna dobro” i da se uzme u pamet 3
Foto: Poruka Marka Simova
Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policije povodom tuče u niškoj SNS: Član stranke sada poručuje funkcioneru da ga “zna dobro” i da se uzme u pamet 4
Foto: Poruka Marka Simova

 

Banđur kaže za Danas da je Simov, takođe,  7. decembra prošle godine navodno pokušao da podmiti svedoka (ime poznato redakciji, prim. aut.), kako bi promenio iskaz o fizičkom sukobu, “nudeći mu za tu uslugu zaposlenje i pokazujući svoje dopisivanje sa gradonačelnicom Sotirovski”.

Samo par dana nakon toga, kaže on, iz niškog Gerontološkog centra navodno su pozvali ovog svedoka i ponudili mu da već 13. decembra “dođe da potpiše ugovor za posao koji on uopšte nije tražio .

Ali, dodaje Banđur, postoji ukupno “šest svedoka sa besprekornom biografijom” na okolnost da je Simov bio nasilan prema njemu, a ne obrnuto, kako Simov tvrdi.

Više javno tužilaštvo u službi “naručioca” incidenta?

On kaže i da je Simov, koji je novinarima rekao da ne poznaje gradonačelnicu, u vreme incidenta bio zaposlen na određeno vreme u gradskoj upravi, a nakon što je to objavljeno na društvenim mrežama ugovor sa njim raskinut.

Kada se bura oko incidenta stišala, krajem decembra, Simov je opet zaposlen, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, dodaje, ilustrujući tvrdnju dokumentacijom.

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policije povodom tuče u niškoj SNS: Član stranke sada poručuje funkcioneru da ga “zna dobro” i da se uzme u pamet 5
Miloš Banđur: Foto privatna arhiva

“Ali, u svemu ovome je Simov manje važan, važnije je ko je naručilac incidenta, i ko mu čuva leđa. Cilj incidenta je bio da se meni podmetne krivica, iako na fizički napad nisam ni na koji način odgovorio već sve vreme govorio da se zove policija, kako bih bio moralno i politički kompromitovan. Razlog je što sam kritičan prema delovanju gradonačelnice i što sam počeo da prikupljam podatke o kriminalu i korupciji u urbanizmu iza kojeg stoji, i zna se da o tome neću ćutati, ni na Skupštini grada ni na stranačkim organima”, kaže Banđur.

On iznosi primedbe i na VJT, za koje veruje da je odbacilo krivičnu prijavu zbog fizičkog incidenta “u korist naručioca incidenta”, te da je uticalo na policiju da u prijavu ne uvrsti i krivično delo nasilničko ponašanje, koje sigurno ne bi moglo da bude odbačeno.

Prema njegovim rečima, nije izvršeno poligrafsko testiranje, koje je tražio, a tužilaštvo nije prihvatilo ni njegov zahtev za stručno i DNK veštačenje povreda Simova, koje bi razjasnilo da li ga je on udario, što Simov tvrdi, ili je reč o samopovređivanju nakon incidenta, što tvrdi Banđur.

Gradonačelnica i Simov ne odgovaraju Danasu, za druge medije negiraju optužbe

Sotirovski nije dogovorila na više pitanja Danasa u vezi sa ovim događajem.

Ona je između ostalog javnosti uskratila odgovore na pitanja u vezi sa tim da je navodno kao gradonačelnica i funkcionerka SNS instruirala Simova da sa Banđurem uđe u verbalni i fizički sukob, kao i u vezi sa navodnim njihovim verbalnim sukobom zbog njegovog kosovskog porekla i bugarskih  tablica na njenom privatnom vozilu.

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policije povodom tuče u niškoj SNS: Član stranke sada poručuje funkcioneru da ga “zna dobro” i da se uzme u pamet 6
Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

Za pojedine lokalne medije ona je negirala optužbe Banđura u vezi sa incidentom, navodeći da Simova niko nije poslao da izazove problem , a da ona nije ni znala za taj sastanak u stranci, pa ni bila u gradu u to vreme.

Prema njenim rečima, Banđurove optužbe su “pritisak da se njegovi ljudi stave na određene pozicije u Nišu”.

Ni Simov danas nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa pretnjama Banđuru i navodnom nedozvoljenom uticaju na svedoka fizičkog sukoba u stranci.

On je odbio da odgovori i na pitanje da li je zaposlen u nekoj od gradskih uprava, koje je bilo povod za poruke.

Odbio je, takođe, da komentariše i odluku VJT da odbaci sva krivična dela protiv njega i Banđura u prijavi policije.

On je ranije za lokalne medije kazao da nije imao nikakvu nameru da izazove incident i da gradonačelnica nema veze sa tim, već da je Banđur njega napao.

Rekao je da ima dokumentaciju o svojim povredama iz UKC Niš, a da Banđur nema nikakve povrede.

Takođe je predložio veštačenje i rekao da pristaje na poligrafsko ispitivanje.

 

Bugari i Srbi sa Kosova

Simov je kazao da je Banđur tokom incidenta “opsovao majku bugarsku” i njemu i gradonačelnici. Tada je, kaže, on izvadio telefon i počeo da snima, uz reči da to ponovi, što je Banđur i učinio, a potom nasrnuo na njega kako bi mu oduzeo telefon.

Banđur je, pak, kazao da je Simov prilikom napada na njega “stalno ponavljao da je ‘p…a  šiptarska pederska’, aludirajući na to da je došao sa Kosova i Metohije.

Prišao je, dodao je, sa upaljenim telefonom za snimanje, unoseći mu se u lice, i vikao: ’Ajde sad kaži koliko mrziš Bugare’, čime je “pokazao da zna” za njegov spor sa Sotirovskom na odborničkoj grupi SNS-a, kada je ona rekla da “u ovom gradu neće moći da odlučuju raseljena lica sa Kosova”, a on odgovorio da “ona kao gradonačelnica Niša ne bi trebalo da vozi privatno vozilo sa bugarskim tablicama”.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari