“Kako mom detetu od pet meseci sutra da kažem da poštuje ovu državu i zakone?”: Porodice poginulih rudara i preživele kolege o odluci tužilaštva da neće biti krivičnih postupaka zbog nesreće u rudniku “Soko” 1Rudnik Soko: Fonet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Odluka je sramota, tuga i beda, pa ćemo morati sami da tražimo pravdu, kako znamo i umemo, zbog mrtvih i njihove dece, kažu porodice rudara koji su poginuli u nesreći u rudniku “Soko” i njihove preživele kolege povodom odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka” protiv bilo kog lica zbog te nesreće.

Aleksinačko OJT je na svom veb- sajtu objavilo da je na osnovu “dokaza i njihove analize” donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica” povodom nesreće u rudniku “Soko” koja se dogodila 1. aprila ove godine, a u kojoj je poginulo osam rudara i povređeno njih 18.

Rudar Saša Dimitrijević, koji je u nesreći zadobio povrede, kaže za Danas da je ovakva odluka neshvatljiva, jer neko mora da bude odgovoran.

“Ovakva odluka je sramota, tuga i beda. Neko mora da bude odgovoran. Onaj ko je naređivao da se ide u jamu pod nemogućim uslovima mora da bude odgovoran. Pa, poginulo je osmoro ljudi, a dosta nas je povređeno”, kaže Dimitrijević.

Dragana Stajić, supruga poginulog rudara Bojana Stajića, kaže za Danas da su dugo čekali zvaničnu odluku, a da su sada njome šokirani.

Ona kaže da ih niko nije obavestio o bilo čemu u vezi sa istragom, pa ni o ovoj odluci.

“Ovo nije poštovanje zakona i ovo nije pravda. Na nama, porodicama poginulih, sada je velika odgovornost da dođemo do pravde kako znamo i umemo. Ići ćemo do kraja i nećemo se zaustaviti”, kaže ona, dodajući da će “porodice sada morati da sednu i da vide šta dalje da preduzmu”.

Ona naglašava da “neko mora da bude odgovoran” što je osam rudara pod zemljom, a 12-toro dece ostalo bez očeva.

“Uvek je kriv onaj koga nema. Kažu: eto, obrušilo se. A gde je odgovornost onih koji su ih terali da silaze u jamu i onih koji su im garantovali bezbednost?”, kaže ona.

Ona dodaje da ovo nije prvi put da se zataškavaju nesreće i propusti u rudniku “Soko”.

“Šta sutra da kažem mom detetu koje sada ima pet meseci? Kako da mu kažem da poštuje ovu državu i zakone, kada  zakona i pravde nije bilo za njegovog oca i rudare koji su poginuli zajedno sa njim”, kaže ona.

U saopštenju OJT se navodi se da je odlučilo da ne pokreće krivične postupke protiv bilo koga zbog nesreće u rudniku “Soko” jer “u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U njemu se precizira da je odluka doneta “nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP „PEU Resavica“ u čijem radu je učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza”.

Pojedini preživeli rudari prethodno su za Danas kazali da su radili u neispitanom delu rudnika u kojem je bilo i vode i mulja i metana, te da su danima upozoravali nadležne na neobičan miris.

“Danima unazad u jami je bilo povećane koncentracije dimetil sulfida, koji održavao na kožu i na oči, zbog čega su rudari bili prinuđeni da traže medicinsku pomoć”, kazao je Predrag Trivunac, rudar i brat Nenada Trivunca (37), jednog od osam poginulih rudara.

On je kazao da su uslovi za rad bili loši, a oprema stara i neispravna.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a resorna ministarka Zorana Mihajlović da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Najavila je da bi se prvi preliminarni rezultati istrage i izveštaj mogli očekivati još sredinom aprila.

Prema zvaničnom saopštenju, svi rudari u rudniku “Soko” nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako je rečeno, “nije skoro viđena”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari