Tužilaštvo odustalo od gonjenja novinara zbog sumnji da je lažirao sopstvenu otmicu 1Foto:Medija centar

Osnovno javno tužilaštvo odustalo je od gonjenja slobodnog novinara Stefana Cvetkovića, u predmetu u kojem je on bio osumnjičen za lažno prijavljivanje sopstvene otmice, navodi se u obaveštenju u koje je agencija Beta imala uvid.

„U krivičnom predmetu protiv okrivljenog Cvetković Stefana iz Bele Crkve, zbog produženog krivičnog dela lažno prijavljivanje… izjavljujem da odustajem od gonjenja okrivljenog Cvetković Stefana“, navodi se u obaveštenju koje je potpisala zamenica javnog tužioca Zorica Grujin.

Cvetković je ovom prilikom naveo da već dve i po godine živi pod policijskim obezbeđenjem i video nadzorom.

„Sada želim da čujem šta kaže premijerka Ana Brnabić, koja me je svuda optuživala da sam se ja sam oteo“, rekao je Cvetković agenciji Beta.

Viši sud u Pančevu prošle godine je ukinuo okrivljujuću presudu protiv slobodnog novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, kojom je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog lažnog prijavljivanja sopstvene otmice, u junu 2018. godine.

Predmet je bio vraćen Osnovnom sudu u Vršcu na ponovno postupanje.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna 2018. godine, kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna u rano popodne saopštili da je Cvetković pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali „maske“, a da je treći, koji prema njegovim rečima nije nosio masku, imao „nešto slično policijskoj znački“.

Sat i po pre njegove konferencije za medije u Beogradu, tužilaštvo se oglasilo i u saopštenju za javnost navelo da je Cvetković lagao tokom davanja iskaza i da otmice u stvari nije ni bilo.

Tužilaštvo je tada najavilo i podnošenje krivične prijave protiv Cvetkovića.

On je, međutim, na konferenciji za novinare odbacio ovakve navode tužilaštva i u emotivnom obraćanju medijima tvrdio da je bio otet.

Novinarska udruženja i pravni stručnjaci ukazali su na činjenicu da su 15. juna na konferenciji za novinare javnost o nestanku pa o pronalasku Cvetkovića obaveštavali organi koji nisu nadležni za to, kao što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Posle otmice, Cvetković je u julu 2018. godine bio fizički napadnut u Beloj Crkvi, nakon čega je napadač bio uhapšen.

Taj novinar je 18. jula prijavio da su nepoznate osobe otvorile vatru na automobil u kojem se u tom trenutku nalazio sa prijateljem, u blizini Bele Crkve.

On je posle toga optuživao vlasti u Srbiji da sprovode „torturu nad njim, jer se interesuje za razotkrivanje slučaja ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Stefan Cvetković je lokalni novinar iz Bele Crkve, koji je nekada imao svoju lokalnu televiziju TNT, a sarađivao je svojevremeno i sa RTV B92, Radio Indeksom i Glasom javnosti.

Cvetković je i ranije prijavljivao pretnje smrću, a 2008. godine je i fizički napadnut, kada ga je pesnicom u glavu udario bivši policajac M.P, koga je potom privela lokalna policija.

Taj bivši policajac bio je suspendovan sa posla pošto su RTV TNT, a potom i RTV B92 emitovali snimak na kojem se vidi da on konzumira narkotike.

Stefan Cvetković izjavio je u decembru 2015. godine da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao „legitimnu metu“, proglašavajući ga „stranim plaćenikom“.

„Nisam spreman da ustuknem pred sistemski raširenom korupcijom i kriminalom koji urušava temelje našeg društva. Još uvek verujem u univerzalnu vrednost: da je moguće ubiti novinara, ali da nije moguće ubiti istinu“, poručio je tada Cvetković.

Cvetković je 2015. godine prijavio i veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici i rekao da su pretnje počele nakon što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta, postavio pitanje o istragama u vezi sa navodnim zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

Tom novinaru je 15. decembra 2016. godine neko na automobilu napisao „mrtav“, a on je sumnjao da preteća poruka može da ima veze sa njegovim izveštavanjam o kriminalnom skladištenju i spaljivanju opasnog otpada u Beloj Crkvi.

Cvetković je 30. januara 2016. prijavio da mu je pretio i polomio mobilni telefon tadašnji zamenik predsednika opštine Bela Crkva Marjan Aleksić.

Godine 2017. prvostepeno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Bio je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara po presudi Osnovnog suda u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tudjeg spisa, portreta i snimka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari