U optužnici hrvatskog pravosuđa protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca akcija Medački džep ne tretira se kao zločinački poduhvat u cilju progona srpskog stanovništva, već kao akcija oslobađanja okupirane teritorije, objavio je juče Internet portal Indeks. U optužnici, koju je krajem prošle godine objavio Županijski sud u Zagrebu, pošto je Haški tribunal prepustio taj slučaj hrvatskom pravosuđu, generali Ademi i Norac terete se za mučenje, zlostavljanje i ubijanje civila i zarobljenika srpske nacionalnosti, kao i pljačku i uništavanje imovine.

U optužnici hrvatskog pravosuđa protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca akcija Medački džep ne tretira se kao zločinački poduhvat u cilju progona srpskog stanovništva, već kao akcija oslobađanja okupirane teritorije, objavio je juče Internet portal Indeks. U optužnici, koju je krajem prošle godine objavio Županijski sud u Zagrebu, pošto je Haški tribunal prepustio taj slučaj hrvatskom pravosuđu, generali Ademi i Norac terete se za mučenje, zlostavljanje i ubijanje civila i zarobljenika srpske nacionalnosti, kao i pljačku i uništavanje imovine. Oni su optuženi po komandnoj odgovornosti, jer nisu sprečili ubijanja, mučenja, pljačke i razaranja, piše Indeks i dodaje da se u optužnici za Ademija traži i pritvor zbog posebne težine dela, za koje je predviđena kazna zatvora od 12 godina.
Zamenik glavnog državnog tužioca Antun Kvakan izjavio je da su Norac i Ademi optuženi po direktnoj komandnoj odgovornosti za nasumično granatiranje područja Medačkog džepa, uključujući civilne ciljeve. Kvakan je u proteklih godinu dana bio na čelu stručnog tima koji je radio na preuzimanju i prilagođavanju haškog predmeta protiv Norca i Ademija. On je rekao da su po haškoj optužnici i Ademi i Norac, zajedno s generalom Jankom Bobetkom i drugim oficirima Hrvatske vojske osmislili i zajednički realizovali operaciju Medački džep u cilju progona srpskog stanovništva, dok u prilagođenoj optužnici zločinački poduhvat kao takav ne postoji. Kvakan je rekao da se punih pet sati u Hagu pregovaralo o optužnici i da je pri tom glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte sa glavnim državnim tužiocem Hrvatske Mladenom Bajićem prolazila svaku tačku pojedinačno. Dodao je da je usaglašavanje predmeta sa Haškim sudom bilo vrlo mukotrpno i da je tokom celog postupka preuzimanja optužnice Hag otvoreno pokazivao da u svakom trenutku može povući predmet, navodi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari