Zgrada Palate pravde u BeograduFoto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas optužni predlog protiv Vlada S. (31) iz Titela, zbog sumnje da je, kao državljanin Srbije u sastavu grupe učestvovao u ratu koji se vodio u Ukrajini tokom 2015. godine, i to kao pripadnik paravojne formacije Husarski puk.

Vlado S. se tereti za krivično delo Učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da se okrivljenom produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, s obzirom da je sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima Srbije, kao i zbog opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, imajući u vidu aktuelni rat u Ukrajini.

Kako su podsetili iz tužilaštva, Vlado S. je uhapšen prošlog petka, 17. jula na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ po poternici Srbije koja je bila sve vreme za njim na snazi.

Prema optužnom predlogu tužilaštva, Vlado S. se kao dobrovoljac pridružio sastavu paravojne jedinice Husarski puk u periodu od 4. marta do 15. marta 2015. godine sa još 14 okrivljenih državljana Srbije.

U mestu Snežno u blizini Donbasa, gde je od vojne baze bio zadužen automatskom puškom, vršio je poslove kontrole putnika i vozila na ulasku i izlasku iz Snežnog, proveravao lični prtljag i stražario na punktu.

Od ostalih 14 okrivljenih, devetorica su pravosnažno osuđena, protiv jednog okrivljenog je postupak u toku, a četvorica se nalaze u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.