Tužilaštvo Haškog tribunala traži da se Jovica Stanišić vrati sa lečenja u Srbiji, i uputi na medicinske i psihijatrijske preglede u Holandiji. U juče objavljenom podnesku, tužilac Dermot Grum tvrdi da Stanišićnije na primeren način lečen na VMA u Beogradu, što je bio osnovni razlog za njegovo puštanje na privremenu slobodu krajem juna prošle godine.

Tužilaštvo stoga traži da Tribunal naredi Stanišiću da se vrati u Holandiju, i uputi ga na kliničko posmatranje u Institutu za sudsku psihijatriju i psihologiju u Utrehtu, da bi se utvrdilo da li može učestvovati u suđenju. Posmatranjem bi bilo utvrđeno i da li Stanišićsimulira psihičke tegobe što je mogućnost koju sudije ne smeju odbaciti, naglasio je zastupnik optužbe, uz napomenu da je u interesu Stanišića da bude proglašen nesposobnim za suđenje. Prema ranijim nalazima lekara u Hagu i Beogradu, Stanišićima hroničnu bolest organa za varenje (pauchitis, ulceralni kolitis) i težak oblik depresije sa obeležjima psihoze.

Pozivajući se na nalaze holandskih lekara-specijalista i psihijatra koji su Stanišića pregledali u Beogradu, Tužilaštvo tvrdi da je njegovo zdravsteno i psihičko stanje gore nego što je bilo dok je on bio u pritvoru Tribunala u Sheveningenu. Uz to, tužioci navode da je Stanišić, od puštanja na privremenu slobodu, na VMA boravio samo kraće vreme, iako je odbrana tvrdila da je njemu potrebno „multidisciplinarno“ lečenje koje je moguće samo ako je pacijent stalno u bolnici.

Tužilaštvo navodi i ocenu psihijatra Jozefa De Mana da Stanišić, iako je i dalje u depresiji, „nije psihotičan“, i da u komunikaciji nije pokazao nikakve poremećaje u percepciji, rasuđivanju, pamćenju ili razmišljanju. Kao dokaz za to, tužilac Grum navodi i da je Stanišićnedavno u razgovoru sa novinarima ispravio objavljenu informaciju koja je po njemu bila netačna. Psihijatar De Man, prema podnesku optužbe, ne odobrava način Stanišićevog lečenja u Beogradu zato što su lekovi koji su mu prepisani, zabranjeni u Evropskoj uniji zbog neželjenog učinka. U oktobru 2008. godine Tužilaštvo je tražilo da suđenje Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju ponovo počne, tvrdeći da se Stanišićevo zdravlje dovoljno „poboljšalo“. Sudije su, međutim, taj zahtev odbile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari