Tužilaštvo u Nišu ispituje uzrok pucanja glavnog cevovoda gradske opštine Medijana: Ko će da nadoknadi štetu građanima 1Foto: Grad Niš

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu započelo je rad na utvrđivanju uzroka pucanja glavnog cevovoda juče u Ulici Branka Krsmanovića, potvrđeno je Danasu.

U OJT su kratko kazali da će po utvrđivanju svih okolnosti biti odlučeno o daljem postupanju.

„Kasno popodne havariju je izazvalo pucanje cevi na trasi na kojoj Elektromreža Srbije radi podzemni dalekovod“, saopštio je kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski.

U Vodovodu Naissus kazali su da je do havarije došlo “usled radova trećeg lica”.

Tužilaštvo u Nišu ispituje uzrok pucanja glavnog cevovoda gradske opštine Medijana: Ko će da nadoknadi štetu građanima 2
Foto: Grad Niš

Grad je saopštio da su ekipe JKP Naissus posle skoro dva sata rada na terenu zaustavile isticanje vode sa glavnog cevovoda koji vodom snabdeva centralnu i najveću gradsku opštinu, Medijana.

Prema navodima grada, u saniranju havarije učestvovale su i ekipe Komunalne milicije i vatrogasaca.

Javna preduzeće Nišstan i Gradska toplana poslale su mehanizaciju i pumpe.

Narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde Jelena Milošević kaže da je duže od sat vremena “izvirao gejzir i punio vodom parkinge, podrume stambenih zgrada i okolne ulice”, a da nije bilo hitne reakcije iako su građani pozivali nadležne.

Ona u saopštenju navodi da su se tek posle sat vremena, kad je sve bilo poplavljeno i kad se izlila ogromna količina vode, pojavile ekipe Naissusa da zatvore ventil i poprave kvar.

Tužilaštvo u Nišu ispituje uzrok pucanja glavnog cevovoda gradske opštine Medijana: Ko će da nadoknadi štetu građanima 3
Foto: Grad Niš

“Ali kasno. Građani su pretrpeli milionsku štetu. Zato pitam: Kako je moguće da izvođač radova nije znao da tu prolazi cev prečnika 500 milimetara? Da li je tačno da je izvođač radova dobio uslove za izvođenje radova od Naissusa? Zašto je ekipama Naissusa trebalo više od sat vremena da izađu na teren uprkos prijavama građana? Da li je neko od nadležnih nadzirao radove i ko će nadoknaditi štetu građanima Niša, pretrpljenu zbog tuđeg nemara?“, upitala je Milošević.

Ona je pozvala da kompletno rukovodstvo Naissusa podnese hitnu ostavku.

Prema njenim rečima, prvi među njima trebalo bi da bude direktor Goran Milosavljević, koji je “doveo vodovod na ivicu provalije“, tako da preduzeće između ostalog nema dovoljno terenskih radnika.

Dan nakon havarije, ekipe JKP Medijana radile su na rasčišćavanju terena od nanosa mulja, blata, granja i lišća, a građani su čistili vozila u koja je ušla voda i izbacivali blato iz nekih ulaza, lokala i podruma.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari