Tužilaštvo u Zaječaru traži da se izuzme iz istrage o smrti osumnjičenog D.D. 1foto: M.M./ATAImages

Više javno tužilaštvo u Zaječaru izdalo je zvanično saopštenje u kome navode da su podneli zahtev da se proglase nenadležnim u slučaju smrti osumnjičenog za ubistvo devojčice u Boru, Dalibora Dragijevića.

U kratkom zvaničnom saopštenju VJT u Zaječaru navodi da su nakon prijema obdukcionog zapisnika Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, podneli predlog za supstituciju nadležnosti u postupku povodom smrti sada pokojnog D.D. (40), u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, i da se zbog toga do sada nije oglašavalo u vezi slučaja.

Ovo konkretno znači da je VJT u Zaječaru zatražilo da se slučaj prebaci nekom drugom javnom tužilaštvu, ne obrazlažući kojem i zbog čega su to zatražili.

Podsetimo D.D. (40) je 6. aprila priveden zbog sumnje da je svom rođenom bratu D.D. (50) pomoga da sakrije telo devojčice iz Bora D.I. (2). Njemu je kao osumnjičenom za saučesništvo u krivičnom delu istog dana određeno zadržavanje od 48 sati.

Međutim, 07. aprila Ministarstvo unutrašnjih poslova se oglasilo saopštenjem da je osumnjičenom D.D. u ranim jutarnjim časovima naglo pozlilo u policijskoj stanici u Boru, i da je uprkos naporima policijskih službenika i lekara preminuo u 03.10 časova.

Kao uzrok smrti MUP je naveo da je osumnjičeni doživeo infarkt.

Nakon toga VJT u Zaječaru je naložilo Institutu za sudsku medicinu u Beogradu da izvrši obdukciju preminulog. Od samog početka, pojavila se sumnja u javnosti da uzrok smrti možda nije infarkt već nešto drugo.

Nedeljnik Radar je 19. aprila objavio da je osumnjičeni D.D. (40) prema obdukcionom nalazu umro nasilnom smrću, a ne od infarkta. Ove navode niko od nadležnik nije demantovao, ali je postupajući tužilac u Zaječaru tog dana izjavio da nije upoznat sa navodima jer VJT u Zaječaru još uvek nije dobilo zvaničan obdukcioni nalaz.

U ponedeljak 22. aprila VJT u Zaječaru se oglasilo i potvrdilo da su zaprimili obdukcioni nalaz i da će čim ga detaljno „razmotri“ postupiti u skladu sa zakonom.

I pored brojnih apela stručne javnosti da VJT u Zaječaru mora odmah da reaguje, ono se do danas nije oglašavalo povodom ovog slučaja niti su preduzete bilo kakve konkretne radnje.

Sadržaj obdukcionog nalaza do danas zvanično nije objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari