Tužioci osudili napad građana na svoju koleginicu u Petrovaradinu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Trojica javnih tužilaca osudili su danas napad građana na zamenicu osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu Svetlanu Benišek Suvajdžić i ocenili da je to još jedan u nizu napada na javnotužilačku organizaciju i nosioce javnotužilačke funkcije.

Učesnici protesta ,,Pravda za Ninu“ u Petrovaradinu, koji je održan 30. jula, zahtevaju odgovornost osumnjičenog koji je svojim automobilom udario i ubio 21-godišnju Ninu Rađenović 6. juna prepoznali su Svetlanu Benišek Suvajdžić.

Potom su blokirali vozilo u kome se nalazila, ne dozvoljavajući joj da napusti parking, a zatim joj otvorili vrata vozila, izlepili ga plakatima, agresivno se ponašali, pretili joj i vređali je, te joj ograničili kretanje, naveli su tužioci u saopštenju.

Dodali su da Svetlana Benišek Suvajdžić živi u Petrovaradinu, u blizini mesta gde su protesti održani.

,,Napad na zamenicu tužioca, samo iz razloga što je nosilac javnotužilačke funkcije, iako ista nije postupala u konkretnom predmetu, predstavlja svojevrstan pritisak na rad javnog tužilaštva i po svom intenzitetu prevazilazi svaku meru javne kritike rada javnog tužilaštva, kao samostalnog i nezavisnog državnog organa“, ocenjuje se u saopštenju.

Naveli su da bilo koja vrsta napada na nosioce javnotužilačke funkcije, kao i sve nosioce pravosudnih funkcija i zaposlene u pravosuđu, koji štite ljudska prava i slobode građana u sudskim i svim drugim postupcima, nedvosmisleno ugrožava njihovu bezbednost, a time i vladavinu prava, te šalje izuzetno lošu poruku svim građanima.

Saopštenje su potpisali vršilac funkcije apelacionog javnog tužioca Milan Tkalac, vršilac funkcije višeg javnog tužioca Branislav Lepotić i osnovni javni tužilac Dejan Rakonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari