Tužiteljka Bojana Savović: Iz saopštenja Poverenika se ne može zaključiti šta je predložio DVT 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Tužiteljka beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) Bojana Savović, koja je s koleginicom premeštena sa „slučaja Elektroprivreda Srbije (EPS)“ je rekla da je Poverenik za samostalnost Državnog veće tužilaca Srbije (DVT) objavio saopštenje u vezi njih dve, a ne DVT.

 

„Iz saopštenja Poverenika, a ne Veća, se ne može sa sigurnošću zaključiti kakvu je odluku on predložio Veću, u vezi kojih zahteva je odlučivao, niti se može nesporno zaključiti kakvu je odluku Veće donelo“, kazala je ona za Televiziju N1.

Rekla je da se Poverenik nije izjasnio „o neistinitim saopštenjima za javnost VJT-a“ koja se, kako je podsetila, odnose na razloge njenog premeštanja.

Ona je kazala da je, po Poslovniku o radu DVT, on bio dužan da predloži odluku Veću, a Veće je bilo obavezno da izda saopštenje ako se utvrdi postojanje nedozvoljenog uticaja.

„Jedino što je jasno Poverenik saopštio je to da nije preporučljiva promena zamenika tužioca u toku postupanja u bitnim predmetima, ali… izostao je predlog odluke Poverenika i Odluka DVT-a“, navela je ona.

Poverenik za samostalnost Državnog veće tužilaca Srbije (DVT) je danas saopštio da se pri premeštanju dve tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) sa „slučaja EPS“ radilo o „organizacionom pitanju“ i, kako je objavilo DVT na sajtu, da smatra da do toga nije došlo zbog „spoljnog uticaja“.

Savović i Jasmina Paunović su kao zamenice tužioca u VJT istraživale malverzacije u državnom preduzeću EPS. Taj predmet im je oduzet time što su Odeljenja za borbu protiv korupcije, nadležnog za to, premeštene u Odeljenje opšteg kriminala i to dan posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.

Međutim, naveo je da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u toku postupanja u bitnim predmetima. što se desilo u tom slučaju sa Jasminom Paunović i Bojanom Savović.

VJT je navelo da su one premeštene u skladu s redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke.

Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari