Poverenik za samostalnost DVT: Premeštanje tužiteljki beogradskog VJT 'organizaciono pitanje' 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca Srbije (DVT) je danas saopštio da se pri premeštanju dve tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) sa „slučaja Elektorpirvreda Srbije (EPS)“ radilo o „organizacionom pitanju“.

Poverenik je u saopštenju na sajtu DVT naveo da smatra da do toga nije došlo zbog „spoljnog uticaja“.

On je kazao da je pozvao premeštene zamenice javnog tužioca VJT, Jasminu Paunović i Bojanu Savović, na poverljive razgovore, te da je pribavio zapisnik sa sastanka Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT od 8. februara i ostala dokumenta povezana s tim slučajem.

„Imajući u vidu… okolnost da Viši javni tužilac u Beogradu nije izdao obavezno uputstvo zamenicima javnog tužioca o bilo kojem aspektu njihovog rada, smatram da se u konkretnom slučaju ne radi o spoljnom uticaju.., već da se radi o organizacionom pitanju u okviru VJT u Beogradu za koje je nadležan viši javni tužilac“, naveo je poverenik.

Dodao je da viši javni tužilac „po važećim propisima ovlašćen da uredi organizaciju rada i postupanje u predmetima Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije“ VJT.

Naveo je da će primenom novog Zakona o javnom tužilaštvu samostalnost javnih tužilaca biti dodatno ojačana time što će biti moguće da podnesu prigovore na odluku o godišnjem rasporedu poslova.

Međutim, naveo je da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u toku postupanja u bitnim predmetima. štoo se desilo u tom slučaju sa Jasminom Paunović i Bojanom Savović.

On je naveo da se, „na osnovu dobre prakse i profesionalnih standarda postupanja u rukovođenju javnim tužilaštvom, može zaključiti da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u toku postupanja u bitnim predmetima“.

Poverenik je ukazao da se to odnosi posebno na to kada je „u toku preduzimanja dokaznih radnji koje su represivnog karaktera, uključujući i primenu mera lišenja slobode i policijskog zadržavanja, kao i predloga za određivanje pritvora nadležnom sudu“.

Smatra i da to nije prepručljivo „radi održavanja neophodnog kontinuiteta i integriteta u postupanju u konkretnom predmetu“.

Naveo je da će Etički odbor i disciplinski organi utvrditi da li je radnjama pojedinih nosilaca javnotužilačke funkcije došlo do kršenja odredbi Etičkog kodeksa i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti.

Savović i Paunović su kao zamenice tužioca u VJT istraživale malverzacije u državnom preduzeću EPS.
Predmet im je oduzet time što su iz za to nadležnog Odeljenja za borbu protiv korupcije premeštene u Odeljenje opšteg kriminala i to dan posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.

VJT je navelo da su one premeštene u skladu s redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke.

Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari