Tužiteljka Jasmina Paunović: U predmetima finansijskog kriminala neophodno učešće finansijskih forenzičara 1Foto: Screenshot/YouTube/ Al Jazeera Balkans

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Jasmina Paunović rekla je danas da je u predmetima finansijskog kriminala neophodno učešće finansijskih forenzičara koji se angažuju u fazi predistrage, koja je najvažnija tužiocima, jer se tada sakupi najviše pravno releventnih dokaza.

Ona je u intervjuu Insajder TV kazala da je mišljenje i stav finansijskog forenzičara parametar tužiocu za pokretanje naredne faze, odnosno istražnog postupka.

„Veštine finansijskog forenzičara ne treba uvek koristiti, jer postoje i stalni veštaci iz ekonomsko-finansijske struke koji takođe mogu da daju mišljenje“, istakla je ona i dodala da je tanka linija između finansijskog forenzičara i veštaka, ali da su različite njihove uloge.

Kako je objasnila, finansijski forenzičar može i treba da radi u predistrazi, a veštak može raditi i u samoj istrazi i on se može saslušavati kao svedok, ali to još nije slučaj u domaćoj sudskoj praksi kada je u pitanju finansijski forenzičar.

Odgovarajući na pitanje da li je koristila usluge finansijskog forenzičara u toku rada na predmetu zloupotreba u Elektroprivrede Srbije (EPS), na kojem je radila pre premeštaja, Paunović je naglasila da je ona sa predmetom bila u fazi kada je prikupljala materijalne dokaze, što je radila policija.

„Nakon tako prikupljenih dokaza, da sam dokačekala tih svojih pet minuta trebalo je da angažujem finansijskog stručnjaka, forenzičara koji bi imao zadatak da na osnovu veština koje poseduje, a to je računovodstvo, revizija, bankarsko poslovanje i berze, sveobuhvatno posmatra predmet, da prati tokove novca i da učestvuje u praćenju lica koja su bila ovlašćena za transakcije tog novca, a što je najvažnije treba da predstavi modus operandi kako se to radilo“, rekla je ona.

To bi, kako je napomenula, bio glavni motiv da bi Tužilaštvo dalje moglo da radi na tom predmetu.

Ona je navela da ja predmet zloupotreba u EPS složen i da je praktično u jednom trenutku bio podeljen, tako što je deo vodila njena koleginica Bojana Savović, a deo ona.

„Predmet Savović bio je osnova, a moj je bio neka vrsta nadogradnje. Radilo se o pranju novca“, objasnila je Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari