Tužiteljka Tamara Mirović: U proteklih pet godina krijumčareno 500 osoba, podneti optužni akti za 630 okrivljenih 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

U proteklih pet godina javni tužioci su podneli optužne akte za 630 okrivljenih za krivična dela nedozvoljen prelaz granice i krijumčarenje ljudi, a krijumčareno je 500 osoba, izjavila je danas javna tužiteljka Vrhovnog javnog tužilaštva Tamara Mirović koja ukazuje da treba praviti razliku između krijumčarenih migranata i žrtava trgovine ljudi.

Mirović je, na skupu „Kako postići efikasniji zajednički odgovor na trgovinu ljudima i rodno zasnovano nasilje u migrantskoj politici“, rekla da je u istom periodu za krivično delo trgovine ljudima optuženo 135 osoba, a prema podacima od prošle godine 27 osoba je identifikovano kao žrtva.

Ona je objasnila da krijumčareni migranti nemaju isti status i prava kao žrtve trgovine ljudima i treba razlikovati ta dva krivična dela, iako su neraskidivo povezana.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson pozdravio je izvanrednu saradnju koja je uspostavljena sa državnim organima i organizacijama civilnog društva, javnim tužilaštvima, policijom, graničnom policijom i carinom.

Jedino održivo rešenje je da se „rasture“ mreže koje zarađuju prljave milione od ilegalne migracija, da se staramo o migrantima, štitimo njihova prava i kada je moguće ohrabriti ih i pomoći da se vrate u svoje zemlje porekla, rekao je Ferguson.

On je ukazao da su žene i devojčice izložene većem riziku od eskploatacije i rodno zasnovanog nasilja.

Češće su predmet stigmatizacije i ne prijavljuju svoja iskustva, one nemaju pristup Sigurnim kućama. različiti su izazovi za žene i muškarce i potrebna su ciljana rešenja. Važno je tretiramo uzroke, a ne simptome, rekao je Fergusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari