U Narodnoj biblioteci ‘’Ilija M. Petrović’’ u Požarevcu održana je projekcija televizijskog filma ‘’Danilo Kiš: uspomene, sećanja’’, povodom 20 godina od smrti Danila Kiša’’, reditelja i scenariste Dragomira Zupanca.

– Ovaj film je pokušaj da se iz jednog novog ugla sagleda život i zaostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznačajnijih stvaralaca druge polovine dvadesetog veka. Osnovicu filma čine iskazi prijatelja, savremenika, poznavalaca Kišovih dela, pisaca sa kojima se Kiš susretao prilikom boravka u Francuskoj i na raznim putovanjima, kao i izdavača i prevodilaca, rekao je Dragomir Zupanc.

U filmu se pojavljuju poznati domaći i svetski književnici kao što su Laslo Vegel, Predrag Čudić, Peter Esterhazi, Suzan Zontag, Kajoko Jamasaki i dr.

Film je protkan odlomcima iz proze Danila Kiša koje izgovara Miki Manojlović, iskazima i odlomcima iz intervjua sa piscem sačuvanim u Programskom arhivu RTS-a, uveden je „živi“ pisac u film, a insertom iz Golog života, prikazan je poslednji Kišov medijski nastup u filmu Aleksandra Mandića. Pre projekcije filma priređen je razgovor o Kišu u kome su učestvovali reditelj Dragomir Zupanc i književnik Predrag Čudić. Film je naišao na izuzetno dobar prijem kod brojne požarevačke publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari