U 10 gradova i opština Srbije formirani mobilni timovi za inkluziju Roma 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Da bi se ostvarila potpuna inkluzija Roma i poboljšala njihova pozicija u društvu potrebna je saradnja Vlade, ministarstava, Nacionalnog saveta romska nacionalne manjine, pokrajinske i lokalne samouprave, nevladinog sektora i romskih udruženja, rekao je danas generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk.

On je na Završnoj konferenciji Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ istakao rezultate projekta.

Prema njegovim rečima, u 10 gradova i opština i Srbije formirani su mobilni timovi za inkluziju Roma, kao i Lokalna multisektorska koordinacije tela za upravljanje politikom inkluzije Roma i Romkinja.

U svim tim jedinicama lokalne samouprave završena je izrada Lokalnih akcionih planova za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

U okviru programa, kako je istakao, donirano je i 30 automobila i laptopove jedinicama lokalne samouprave u cilju podizanja kapaciteta Mobilnih timova.

Za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva predviđeno je 1,4 miliona evra, dok je za borbu protiv diskriminacije i promociju ravnopravnosti romskog stanovništva opredeljeno 600.000 evra.

Pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Ćojbašić rekla je da se značaj tog projekta sagledava u činjenici da je ciljna grupa najosetljivija populacija u Srbiji koja se suočava s brojnim problemima i upravo osnaživanje lokalnih zajednica treba da doprinese poboljšanju uslova života Roma.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović poručio je da je pitanje inkluzije pitanje ljudskih prava.

On je predočio podatak da samo jedan od 100 Roma doživi 60. godinu života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari