U Beogradu danas humanitarni fudbalski turnir u organizaciji Delegacije EU u Srbiji 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Više od 20 ekipa diplomata i predstavnika međunarodnih organizacija, kao i nekoliko domaćih timova odigraće danas humanitarni fudbalski turnir „Diplomate za decu“, koji je deo „Sportskog izazova za Beograd“ tokom Evropske nedelje sporta.

Turnirom humanitarnog karaktera i donacijama učesnici i organizatori pomažu Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, u Beogradu, rekli su organizatori danas na početku turnira na Adi Ciganliji.

Prikupljena sredstva biće namenjena za kupovinu hitno potrebne opreme za Kliniku, a EU grantom od preko 35 miliona evra doprinosi i izgradnji nove bolnice „Tiršova dva“.

Zamenica ambasadora delegacije EU u Srbiji, Plamena Halačeva, izrazila je danas zadovoljstvo što se toliko timova okupilo iz ambasada i međunarodnih organizacija kao i domaćih predstavnika.

„Danas se radi o tome da se zabavljamo, da promovišemo timski duh između naših ambasada, međunarodnih organizacija, bez obzira na sposobnosti, rod, godine i fizičku spremnost, ali se ovde ne radi samo o radosti, već se i sakuplja novac za Dečiju kliniku“, rekla je Halačeva.

„Ponosna sam da će EU grantom od više od 35 miliona evradoprineti za izgradnju nove moderne bolnice ‘Tiršova dva’ koja se gradi blizu beogradskog Kliničkog centra“, rekla je ona.

Zahvalila je kolegama iz Ambasade Slovačke koje su pre nekoliko godina pokrenule turnir, kao i nedavno umrlom Mihalu Krusiku (Mihail Krussik) koji je osnovao turnir. Trofej koji će biti dodeljen danas će nositi njegovo ime.

Halačeva je zahvalila i Ministarstvu omladine i sporta za dugogodišnju saradnju.

Slovački ambasador u Srbiji Fedor Rosoh rekao je da je zadovoljan što mogu posle tri godine ponovo da organizuju diplomatski dobrotvorni fudbalski turnir.

„Važan deo ovog turnira je što je u dobrotvorne svrhe. Sve prikupljene donacije će biti date za nabavku opreme za dečju bolnicu u Tiršovoj“, rekao je slovački ambasador.

Državni sekretar u Minstarstvu omladine i sporta Srbije, Milan Sarić, zahvalio je predstavnicima Ambasade Slovačke, Delegaciji EU u Srbiji što u „Evropskoj nedelji sporta“ organizuju događaj kojim se podiže svest mladih ljudi za sport, kao i svest o solidarnosti.

„Ovaj turnir je humanitarnog karaktera i sva novčana sredstva će biti iskorišćena za pomoć za Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova. Solidarnost će nam apsolutno trebati u ovim teškim trenucima“, rekao je Sarić.

Evropska unija pokrenula je „Nedelju sporta“ pre sedam godina kako bi promovisala aktivnije, zdravije stilove života, podstakla građane da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, i edukovala o zdravom načinu života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari