U Beogradu prošle godine 92 stradala u saobraćajnim nesrećama, u Srbiji 492 1Foto: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da prema statistici Beograd nije na prvom mestu u Srbiji po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama, iako bi po broju stanovnika to bilo logično, što ukazuje da se u glavnom gradu „radilo na prevenciji“.

Vesić je na konferenciji u Starom dvoru, povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, rekao da su tokom prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nesrećama stradale 492 osobe, preneo je Beoinfo.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, u Beogradu su u toku prošle godine stradale 92 osobe.

Vesić je naveo da je pre osam godina pokrenut projekat rada na prevenciji saobraćajnih nezgoda, kojim je do sada obuhvaćeno 250 škola, što je smanjilo saobraćajne nezgode u kojima su deca učesnici.

On je dodao da je Grad uputio predloge za određene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

„Grad insistira da korišćenje električnih trotineta bude zakonski uređeno, kao što je slučaj sa biciklima. Druga stvar koju smo tražili jeste uvođenje pešačko-biciklističkih ulica. Takođe, insistiramo da biciklistima u nekom periodu dana bude dozvoljeno da koriste žute trake“, istakao je Vesić.

Načelnik Uprave saobraćajne policije za Beograd Nedeljko Munjas je rekao da je tokom prošle godine „učešće pešaka u nezgodama s najtežim posledicama bilo između 45 i 50 odsto“, kao i da je ove godine bilo 70 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama u Beogradu.

Prema njegovim rečima, prošle godine na teritoriji Beograda bilo je 92 smrtna slučaja u saobraćajnim nesrećama, što je, kako je naveo, smanjen broj u odnosu na devedesete godine godine prošlog veka, kada je godišnje bilo i do 350 mrtvih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari