U četvrtak pada odluka o "niškoj" inicijativi za uvođenje onlajn nastave u školama 1Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Očekujemo da će Tim za škole u petak saopštiti da li će u toku sledeće sedmice škole u Srbiji ili u gradovima u kojima postoji veći broj profesora, nastavnika i učenika koji su zaraženi korona virusom preći na onlajn nastavu, kaže za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPR).

Janković kaže da bi Tim za škole, na sastanku u četvrtak, trebalo da donese odluku o modelu nastave za narednu sedmicu, na osnovu podataka za period od 19. do 25. januara, koje im dostavljaju sve škole u Srbiji.

Ona dodaje da je USPR Ministarstvu prosvete prekjuče dostavio inicijativu Sindikata prosvetnih radnika Niša, da se u tom gradu odmah pređe na onlajn nastavu, zbog većeg broja obolelih među osobljem i učenicima.

U Nišu obolelo više od 250 nastavnika i 1.200 đaka

„Prema našim najnovijim podacima, u Nišu je obolelo više od 250 nastavnika i 1.200 učenika, a stalno pristižu novi podaci i taj broj raste. Direktori skrivaju ovakve podatke, ali je činjenica da situacija postaje dramatična, a nastava pod znakom pitanja. Već smo se susreli sa ovim problemom krajem prošle godine, kada smo jedva uspeli da organizujemo nastavu. Zamenu za obolele kolege nismo mogli da nađemo ni na Birou za zapošljavanje, a dešavalo se da ni studenti nisu hteli to da rade, jer im se privatni časovi više isplate, a manje su rizični nego odlazak u sredine gde ima obolelih“, kaže za Danas Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša.

Ćirić kaže da se zaposleni u 44 osnovne i srednje škole u Nišu, u kojima ovaj sindikat ima podružnice, upravo izjašnjavaju o inicijativi za onlajn nastavu.

Prema njegovim rečima, u ovom gradu ima ukupno 57 škola, sa oko 4.000 zaposlenih, ne računajući vaspitače.

„Za“ i „protiv“ onlajn nastave

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije prethodno je tražila da se zimski raspust produži za nedelju dana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih, navodeći da će đaci na taj način uzgubiti samo četiri nastavna dana.

Nastavnička mreža je, onlajn peticijom, koju je do juče potpisalo oko 3.400 građana, tražila da od 24. januara do 11. februara sve osnovne i srednje škole u Srbiji pređu na onlajn nastavu.

I Udruženje pedijatara Srbije je upozorilo da omikron soj sve više zahvata decu, zbog čega bi “najbolje rešenje bilo da se zimski raspust produži za dve sedmice ili da se pređe na onlajn nastavu”.

Međutim, Tim za škole, u kojem su predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, odlučio je da od 24. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, a učenici od petog do osmog razreda po kombinovanom modelu- neposredno i onlajn.

Za učenike srednjih škola nastava se, takođe, odvija prema kombinovanom modelu. Odluka je doneta na osnovu analize podataka i broja zaražene dece školskog uzrasta u periodu od 12. do 19. januara, kada ih je bilo 3.084, starosti od šest do 18 godina.

Iz Ministarstva prosvete više puta su ponovili da “škole nisu mesto gde dolazi do transmisije virusa” i da se propisane epidemiološke mere poštuju.

Ministarstvo je ovih dana prosledilo i dodatno uputstvo školama u vezi sa organizacijom rada u drugom polugodištu. Ovakav stav deli i deo javnosti, prosvetara i roditelja.

Epidemiološka situacija u Srbiji je poslednjih sedmica prilično dramatična zbog velikog broja zaraženih, pre svega novim omikron sojem, koji se lako širi, a postao je dominantan.

Ovih dana je zabeležen i zabrinjavajući dnevni rekord od skoro 20.000 novozaraženih.

“Semafor model”

U sindikatu kažu da je od početka ove školske godine uveden takozvani “semafor model”, u okviru kojeg se ne gleda samo broj zaraženih učenika i nastavnika, već i drugi parametri, kao što su broj zaraženih na 100.000 stanovnika ili tendencije u poslednjih sedam dana na nivou lokalne samouprave.

“Semafor model” je uveo Tim za škole, kao i odlučivanje o modelu nastave.

Na taj način je “oduzeto pravo” Školskim upravama da na osnovu izjašnjavanja škola donose odluke o tome na koji će se način organizovati nastava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari