U Crvenom krstu Srbije postavljen AED aparat za oživljavanje kod naglog srčanog zastoja 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Povodom Svetskog dana oživljavanja koji se obeležava 16. oktobra sa ciljem da se podigne svest o poznavanju mera za spasavanje života prilikom naglog srčanog zastoja, u zgradi Crvenog krsta Srbije u Beogradu postavljen je javno dostupan automatski eksterni defibrilator (AED), koji se primenjuje za oživljavanje u prva tri minuta naglog srčanog zastoja.

Kako je saopšteno iz Crvenog krsta Srbije, ovaj aparat namenjen je običnim građanima, koji mogu da se upoznaju sa njegovim radom u Siminoj 19, i bilo ko može da ga koristi u slučaju potrebe.

„Sedam od deset srčanih zastoja dešava se u vanbolničkim uslovima, kod kuće, na poslu, na javnim mestima, pred prolaznicima, očevicima. Manje od 20 procenata ljudi koji se zateknu na licu mesta spremno je da priđe i pruži prvu pomoć. Stopa preživljavanja nakon naglog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima, u proseku je, svega pet do deset odsto. Ukoliko se pravovremeno započnu mere oživljavanja (masaže srca) i upotrebi AED aparat u prva tri minuta od naglog srčanog zastoja, stopa preživljavanja može da dostigne i preko 70 odsto“, naveli su iz Crvenog krsta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari