Sve češći slučajevi srčanog zastoja na fudbalskim terenima: Obuka u Crvenom krstu Subotica 1Foto: Crveni krst Srbije

Stručni tim Crvenog krsta Srbije je, u okviru kampanje “Život u tvojim rukama”, održao obuku sportskih radnika različitih saveza sportova Subotice.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, Dragan Radovanović, rekao je da su epidemiološka istraživanja pokazala kobne posledice korona virusa, budući da je u poslednje dve godine naglo skočio broj iznenadnih srčanih zastoja u sportu.

“FIFA je objavila podatak da je broj naglih srčanih zastoja na fudbalskim terenima prošle godine dvostruko veći nego prosečna vrednost u protekle dve decenje”, istakao je.

Kamanja koju je pokrenuo Crveni krst Srbije je važna tema koja zahteva ne samo pažnju već i hitnu akciju, i što širu obuku građanstva, dodaje.

Sve češći slučajevi srčanog zastoja na fudbalskim terenima: Obuka u Crvenom krstu Subotica 2
Foto: Crveni krst Srbije

Podseća da je u Srbiji veoma razvijen rekreativni sport, te da je ovaj akcident čest ne samo u profesionalnom sportu već i kod rekreativaca.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović je kazao da je u redovan plan aktivnosti Crvenog krsta Subotice treba uvesti obuke u osnovnim merama oživljavanja kako bi se smrtni ishodi sveli na minimum.

Cilj kampanje “Život u tvojim rukama” je da obuči što veći broj građana kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja.

Polaznici obuke u Crvenom krstu Subotica savladali su mere oživljavanja koje u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasavaju život, jer samo čekanje na hitnu pomoć ili pomoć lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do fatalnog ishoda.

Sve češći slučajevi srčanog zastoja na fudbalskim terenima: Obuka u Crvenom krstu Subotica 3
Foto: Crveni krst Srbije

Kako se navodi, tek oko 20 odsto ljudi je spremno da reaguje u ovakvim situacijama, a osnovni razlog je neznanje, zbog čega su ovakve obuke važne.

“Pored učenja osnovnih mera oživljavanja, ona podrzumeva i upoznavanje sa korišćenjem automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima kada se nađu u prilici da pomognu osobi pod srčanim zastojem i vrate je u život”, ističu u Crvenom krstu Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari