U Čurugu glasali dvaput 1Foto: Miroslava Pudar

Bračni par Tanja i Dragan Vasin došli su na biračko mesto 28 u staroj školi u Čurugu oko 16 časova u nameri da glasaju na referendumu o ustavnim promenama. Nisu ni slutili šta ih tamo čeka. Priče o tome da neko drugi glasa umesto birača koji ne izađu na birališta ili su odsutni duže vreme zvučale su im neverovatno.

„Dolazimo na izborno mesto da glasamo, komisija je unutra ili hodniku. Predajemo pozive, otvaraju svesku sa spiskom birača kad tamo – moje ime zaokruženo i potpisano sa inicijalima“, priča za Danas Dragan Vasin.

On je pitao članicu Komisije šta je to, ko je glasao umesto njega, ona se pravda rečima da je možda u pitanju greška.
Na mestu gde je ženino ime ista stvar, zaokruženo i potpisano njenim inicijalima.

„Šta je ovo, kako vas nije sramota“, pitao je Dragan članove biračkog odbora.

Tražio je da se sačini zapisnik, da se obavesti Izborna komisija opštine Žabalj.

Na to je dobio komentar: „Zar vi niste u Novom Sadu?“, što ga je učvrstilo u uverenju da nije slučajno što su oni već „kao glasali“.

Dragan radi kao vozač i često je duže odsutan od kuće, a supruga je često u Novom Sadu sa decom koja se školuju.

„To su oni iskoristili i neko je umesto nas glasao, valjda su računali da se mi nećemo pojaviti. Ali, mi smo prijavljeni u Čurugu, tamoplaćam porez i tamo smo upisani u birački spisak. Gospođa se opet „istrčala“ rečima „pa vi niste glasali ni prošli put“. Opa, znači vi vodite i statistiku“, komentarisao je Dragan njenu opasku.

Vasinima je predloženo da uzmu referendumske listiće i „opet“ glasaju. Objašnjeno je da će se obavestiti Opštinska komisija, napraviće se primedba u zapisniku.
Posle svega, Vasini su glasali, ali dodaju da im niko nije tražio da pokažu ličnu kartu na uvid, nije provereno sa uv lampom da li su već negde glasali niti su sprejom obeleženi.

Vasin kaže da nije stranački opredeljen, da ga ne interesuje mnogo ni politika, ali ga „nervira kad se neko igra njegovom inteligencijom“.
Kada se kasnije čuo sa predsednikom biračkog odbora Vasinu je rečeno da je konstatovano da je sve u redu i po propisima. Nije želeo da saopšti svoje ime i prezime. Pozivao je Vasina da se danas nađu u kafani gde bi objasnio šta se desilo.

Da u ovom slučaju nije bilo greške već da je reč o smišljenoj aktivnosti potvrđuje podatak da se isto dogodilo i komšinici Vasinovih iz Ulice Lazara Pačua koja studira u Novom Sadu, ali je sa mestom i adresom boravka u Čurugu. I njeno ime je neko zaokružio na spisku birača i potpisao incijalima kao da je glasala.

„Možda ću zbog ovoga imati problema, ali nek se zna šta je bilo“, kaže na kraju Dragan Vasin.

Više pokušaja da čujemo komentar Opštinske izborne komisije u Žablju nije uspeo. Telefon opštinske centrale zvonio je i zvonio, ali se niko nije javljao kao da su svi zaposleni imali slobodan dan. Važno je da je referendum „uspeo“, to je uostalom lično potvrdio i predsednik države.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari