U Drakuliću kod Banjaluke pomen na 79. godišnjicu ustaškog zločina nad više od 2.000 Srba 1Banjaluka Foto: RTRS

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas će biti obeleženo 79 godina od stradanja najmanje 2.300 ljudi, među kojima je bilo i 551 dete, koje su na današnji dan 1942. godine u selima oko Banjaluke ubile ustaše bez ijednog ispaljenog metka.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija biće služen pomen za nastradale, kome će, kako je najavljeno prisustvovati potomci žrtava, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, delegacija Narodna skupštine, kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Najavljeno je i prisustvo konzula Srbije u Banjaluci, boračkih udruženja i predstavnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je 2.315 Srba, među kojima i 551 dete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Telesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke pobile su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari