U dva vrtića u Kruševcu obezbeđeno još 160 mesta 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas rekonstruisane i dograđene vrtiće „Golub mira“ i „Labud“ u Kruševcu.

Rekonstrukcijom i dogradnjom oba vrtića, u koje je uloženo ukupno oko 58,5 miliona dinara, obezbeđeno je po 80 novih mesta za decu koja će biti raspoređena u po četiri grupe u oba vrtića, kao i dodatni prostor čija je ukupna površina 1200 metara kvadratnih.

Za opremanje oba dograđena objekta didaktičkim materijalom, Ministarstvo prosvete je izdvojilo više od 7, 5 miliona dinara.

„Rekonstrukcijom i dogradnjom vrtića u Kruševcu, kao i u drugim gradovima i opštinama širom Srbije, radimo na ukidanju listi čekanja, čime dajemo podršku našim najmlađim sugrađanima, njihovim roditeljima i lokalnoj samoupravi sa kojom blisko sarađujemo. Strateško opredeljenje Ministarstva prosvete je povećanje sveobuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i unapređenje njegovog kvaliteta, dok se posebna pažnja posvećuje inkluziji dece iz socijalno osetljivih grupa“, izjavila je ministarka, prenosi Ministarstvo prosvete u saopštenju.

Ministarstvo prosvete sprovodi sistemsku podršku unapređivanju kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“.

Za zaposlene u Predškolskoj ustanovi u Kruševcu organizovana je obuka za primenu nove programske koncepcije, a dodatna obuka i razmena znanja i iskustva organizovana je i prilikom posete klasterima u Čačku i Pirotu. Tim za inkluzivno obrazovanje prošao je obuku čiji je cilj podrška razvijanju inkluzivne prakse.

U cilju unapređivanja kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uložena su dodatna sredstva za nabavku IKT opreme, u vrednosti većoj od 1,5 miliona dinara, dok je za nabavku niskog mobilnog nameštaja obezbeđeno oko 913 hiljada dinara.

Posebna sredstva, u vrednosti od šest miliona dinara, uložena su u realizaciju projekta „Podrška deci i porodici – dobrobit za budućnost“ i sredstva su namenjena adaptiranju, renoviranju i opremanju dve prostorije nameštajem i didaktičkim materijalom, kao i za vaspitno-obrazovni rad sa decom predškolskog uzrasta u selu Veliki Šiljegovac i prigradskom naselju Čitluk, pretežno romske populacije.

Iz ovog granta finansirano je formiranje tri nove mešovite grupe dece u seoskim sredinama, kao formiranje Mobilnog savetovališta, u saradnji sa Predškolskom ustanovom, dečjim dispanzerom i Centrom za socijalni rad. Za potrebe Mobilnog savetovališta nabavljeno je putničko vozilo.

Kroz program „Klub za decu i roditelje – Razigrano popodne“, koji se realizuje na teritoriji Grada Kruševca u vrtićima ,,Neven“ i ,,Pčelica“, osnažene su kompetencije dece i roditelja, kao i drugih zakonskih zastupnika kroz učešće u radionicama, tribinama, izletima i posetama pozorištu.

U ove aktivnosti uključeno je ukupno 966 mališana, a broj roditelja, drugih članova porodice i zakonskih zastupnika je gotovo 1400.

Tokom realizacije projekta u prethodne četiri godine različitim programima obuhvaćeno je 318 mališana, iz Čitluka, Velikog Šiljegovca i Konjuha, a 636 roditelja podržano je kroz projekta na različite načine.

Izgradnja novih objekata, kao i ulaganje u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku Svetske banke, a u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari