U dve oblasti u Portugalu ne može litijum, u šest može - ali na manjoj površini 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Prema Strateškoj proceni koju je uradio portugalski Generalni direktorat za energetiku i geologiju, „isključena su područja veće urbane, funkcionalne i demografske gustine uz smanjenje za 49 odsto ukupne površine“ koja je analizirana u studiji. Ministarstvo je saopštilo da bi tender za dodelu prava za istraživanje i eksploataciju litijuma „mogao da bude raspisan u narednih 60 […]

Prema Strateškoj proceni koju je uradio portugalski Generalni direktorat za energetiku i geologiju, „isključena su područja veće urbane, funkcionalne i demografske gustine uz smanjenje za 49 odsto ukupne površine“ koja je analizirana u studiji.

Ministarstvo je saopštilo da bi tender za dodelu prava za istraživanje i eksploataciju litijuma „mogao da bude raspisan u narednih 60 dana“, prenela je portugalska agencija Lusa.

Nakon tenderske procedure i istraživanja, što treba da se obavi u roku od pet godina, moglo bi da počne vađenje litijuma, pri čemu će se za svaki projekat raditi posebna studija uticaja na životnu sredinu.

Navodi se da je oblast Arga na krajnjem severu Portugala isključena iz planova za eksploataciju litijuma jer se očekuje da bude klasifikovana kao zaštićeno područje, što znači da će se više od polovine njene površine smatrati zabranjenim za rudarstvo.

Druga oblast isključena iz planova za litijum je Segura a s obzirom na planirano redefinisanje granica Specijalne zaštićene zone međunarodne reke Taho, što takođe znači ograničavanje rudarenja.

„Ekološka ograničenja (na te dve lokacije) onemogućavaju istraživanja i eksploataciju, tako da ne mogu biti predmet budućeg tendera“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari