U Engleskoj 25.000 dobrovoljnih radnika obezbeđuje zalihe hrane 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre osamdeset godina listovi Vreme i Pravda prenose vesti o francuskom budžetu, teškoj saobraćajnoj nesreći u Kragujevcu, ali i o politici ishrane stanovnika Engleske.

Danas je pred francuski senat došao predlog budžeta za 1940. godinu, koji je već usvojen od strane skupštine, piše Vreme. Senat je posle kraćih govora nekolicine senatora i skoro bez ikakvih izmena, usvojio budžete ratnih potpora i penzija, ministarstva pravde, ministarstva blokade, inostranih poslova, unutrašnjih poslova i ministarstva prosvete.

Na prelazu ispred Vojnotehničkog zavoda u Kragujevcu došlo je juče do teške sabraćajne nesreće, prenosi Vreme. Naime, voz koji je manevrisao sa poslednjim vagonima naleteo je na putničko taksi vozilo. Prilikom sudara vagoni su zakačili zadnji deo automobila, vukli ga desetak metara, a zatim je putnički automobil uzdignut u vis i odbačen, nakon čega se se nekoliko puta prevrnuo. U automobilu su bila četiri putnika, ali na sreću ljudskih žrtava nije bilo.U Engleskoj 25.000 dobrovoljnih radnika obezbeđuje zalihe hrane 2

Sovjetske vlasti su preduzele naročite mere predstrožnosti da mi onemogućile prolaz izbeglicama na nemačku i rumunsku teritoriju. U svim pograničnim selima i gradovima nalepljena je obznanan, prema kojoj se preti smrću svakom licu koje pokuša da bez dozvole pređe na drugu teritoriju sa okupiranih krajeva. U poslednjih nekoliko dana ubijeno je osam Poljaka zato što su pokušavali da prebegnu na rumunsku teritoriju, kako saznaje Vreme.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Dnevni list Pravda u izdanju za 27. decembar prenosi vest o politici ishrane Engleske u toku rata. U toj zemlji, 25.000 radnika dobrovoljaca je pošlo u sela da obrađuje zemlju i poveća proizvodnju pšenice.

Ministar poljoprivrede je naredio da se engleski pašnjaci pretvore u zemlju na kojoj će zasejati pšenicu, kako bi stanovništvo moglo da se prehrani u toku ratnog stanja. Slične mere se preduzimaju na polju povećanja šećera. Na osnovu planova prema kojima se radi vidi se trud engleske vlade da poveća domaću proizvodnju i obezbedi organizaciju uvoza tako da stanovništvo ni kvalitativno ni kvantitativno ne oseti posledice ratnog stanja u ishrani.

U Irigu je osnovan odbor Jugoslovenske lige za zaštitu dece. Na osnivačkom veću je gospodin Borivoj Kurucić referisao o Jugoslovenskoj uniji za zaštitu dece, prisutne je upoznao za pravilnikom o organizaciji i poslovanju i dao im uputstva za dalji rad Lige, prenosi Pravda.U Engleskoj 25.000 dobrovoljnih radnika obezbeđuje zalihe hrane 3

U selu Ćivini seljaci se već godinama bore sa problemom nedostatka škole u njihovom selu. Do skoro su deca morala da pešače četiri kilometara do susednih sela kako bi pohađala nastavu. Pre dve godine otvorena je privremena škola u jednoj privatnoj zgradi.

Ali seljaci nisu hteli da se zadrže na tome, već su počeli da grade svoju školu, pošto ova privremena nije mogla da zadovolji sve potrebe meštana. Seljaci su sami izdvojili 10.000 dinara, i poručili da će sami peći ciglu i dovući kamen potreban za zgradu škole.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari