U gradskim jezerima u Zrenjaninu šest vrsta ribe 1Foto: M. P.

Javna ustanova “Rezervati prirode” objavila je da je završeno proučavanje riba u gradskim jezerima u Zrenjaninu i da se čeka stručni izveštaj, koji će pokazati da li je jezerima potrebno poribljavanje, kojom vrstom ribe i kojom količinom.

Jezera u centru Zrenjanina formirana su krajem osamdesetih godina veštačkim putem, kada je korito Begeja preusmereno, a o njihovom stanju i poribljenosti mora da se kontrolisano brine.

– Završeno je istraživanje riblje populacije u gradskim jezerima 1 i 3 u saradnji sa Biološkim fakultetom iz Beograda. Na oba jezera urađene su osnovne analize vode kao što su kiselost, temperatura, provodljivost i kiseonik. Na jezeru 3 u većoj meri prisutne su domaće vrste riba kaošto je som, šaran, smuđ, deverika, a na jezeru 1 nažalost strane vrste, kao što je babuška i tolstolobik – objasnili su u JU „Rezervati prirode“ Zrenjanin.

Kako kažu u ovoj ustanovi, Biološki fakultet iz Beograda uradio je 29. oktobra istraživanje ihtiofaune gradskih jezera u Zrenjaninu za potrebe izrade planskih dokumenata za ribarsko područje „Begejska petlja“. Njihovi istraživači postavili su mreže na jezerima 1 i 3, i obavili elektroribolov.

Riba koja je uhvaćena, vraćena je u vodu, nakon merenja osnovnih karakteristika. Istraživanje su nadgledali stručna i čuvarska služba JU „Rezervati prirode“ Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari