Hrvatska književnica Slavenka Drakulić, koja ovih dana gostuje na praškom Festivalu pisaca, upozorila je da se i danas u Hrvatskoj „farba prošlost“. Drakulićeva je u intervjuu koji danas objavljuje češki list Lidove novini, ukazala na problem da je Hrvatska pre sticanja nezavisnosti 1991.

Hrvatska književnica Slavenka Drakulić, koja ovih dana gostuje na praškom Festivalu pisaca, upozorila je da se i danas u Hrvatskoj „farba prošlost“. Drakulićeva je u intervjuu koji danas objavljuje češki list Lidove novini, ukazala na problem da je Hrvatska pre sticanja nezavisnosti 1991. godine bila nezavisna jedini put od 1941. do 1945. godine.
– Bila je, doduše, nezavisna, ali radilo se o fašističkoj državi. Posle 1990. godine se tako u zemlju vratilo mnogo zločinaca, kazala je književnica.
– Svaka od strana prefarbala je prošlost u svoju korist. A taj razdor traje do danas. Naša država doduše ima antifašističke temelje, ali mogao je u njoj da izađe prevod knjige ‘Majn kampf’ a na koncerte veoma popularnog pevača dolaze ljudi u ustaškim uniformama i dižu ruke u nacistički pozdrav ‘zig hajl’“, kazala je hrvatska gošća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari