U Institut za onkologiju i radiologiju stigli novi lekovi za obolele od raka 1Foto: www.ncrc.ac.rs

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je za RTS da je krenula primena najnovije terapije za obolelele od karcinoma. Petanaestak pacijenata je već primilo terapiju.

Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod, istakao je Žegarac.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti iz cele Srbije. Dijagnozu maligne bolesti u našoj zemlji svake godine dobije više od 40.000 pacijenata. Starosna granica obolevanja je sve niža.

U tu ustanovu stigli su novi lekovi. Prof. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekao je za RTS da će borba protiv nekih od najčešćih malignih bolesti u Srbiji u budućnosti biti najsavremenija – krenula je primena najnovije terapije.

Prema njegovim rečima, za petnaestak pacijenata je već prepisana terapija i oni su je primili, pogotovo za karcinome sa najlošijim ishodom.

„To su tripl negativni karcinom dojke. Sada će biti primena imunoterapije uz hemioterapiju i očekujemo mnogo bolje rezultate. Ono što još očekujemo je primena nove terapije za karcinom pluća. To je jedan od najčešćih karcinoma i u muškoj i u ženskoj populaciji“, rekao je Žegarac.

Terapija u ranim stadijumima bolesti kod raka dojke

Rak dojke i rak pluća najčešći su karcinomi u zemlji. Žegarac navodi da kada je karcionom dojke u pitanju, terapija će biti primenjivana u ranim stadijumima bolesti i kod metastatskih pacijenata.

„Očekujemo mnogo bolji ishod, što je dokazano u svim kliničkim studijama i u primenama u svetu, tako da očekujemo mnogo bolje rezultate“ naglasio je Žegarac.

Oko 4.800 pacijentkinja godišnje oboli, a bolest odnese više od 1.600 života.

Skrining najosnovnija stvar kada je u pitanju karcinom

Dr Žegarac je rekao da je skrining najosnovnija stvar kada je u pitanju karcinom, pogotovo karcinom dojke, što se ranije otkrije, jednostavnije se i leči.

„Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod“, podvukao je Žegarac.

Uskoro stiže nova terapija, odnosno izmenjene indikacije za karcinom pluća.

„Proširena terapija uz postojeću terapiju biće primenjena inovativna terapija koja je ušla sada na listu, što će poboljšati i lečenje i preživljavanje pacijenata sa najtežim malignomima, to su karcinomi pluća“, rekao je Žegarac.

Za 20 različitih vrsta bolesti, kada govorimo o malignim bolestima, je proširena lista.

Pored karcinoma pluća, karcinoma dojke, očekujemo za urološke malignitete, za melanom. Tako da je dosta proširena lista za sve vrste malignih bolesti, kaže Žegarac.

Svakodnevna operacija 20 pacijenata

U Institutu za onkologiju i radiologiju se svakodnevno rade operacije, dijagnostika, pregledi.

Direktor Instituta je naveo da je juče obavljeno 210 hemioterapija.

„U dnevnoj bolnici je juče bilo skoro 80 hemioterapija, u staroj dnevnoj bolnici 90. Na odeljenju je veliki broj pacijenata, ali sa otvaranjem ovih dnevnih bolnica, što je bilo usko grlo, to smo prevazišli, tako da je sad čekanje u razumnom vremenu“, zaključio je Žegarac uz napomenu da se dvadeset pacijenata svaki dan operiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari