U Jugoslaviji se na današnji dan proslavljao Dan Republike

Praznik koji se ne slavi već godinama – 29. novembar

Ostavite komentar


  1. “Doćiće dan kada će nam se u ekonomiju uvući neznalice i plaćenici stranih konzorcija i korporacija, doći će dan kada će svoje ljude imenovati premijerima, državnicima, taj dan biće sprovod naše suverenosti i damokracije, taj dan bit će sprovod slobode, prava radnika i svijeta kakvog smo poznavali, taj dan doći će uskoro, a mi ćemo ga slaviti kao državni praznik. (Partizan, komunista, pokojni prof. dr ekonomije, Branko Horvat)

  2. I u ovoj stvari pokazujemo koliko ništa ne znamo. Od 1943. godine pa do danas živimo u republici, a ne u monarhiji. 29. novembar je, pre svega, i iznad svega praznik republike. Zar se srpska vlast nije busala u grudi kako je ona koncesor Jugoslavije, tj. republike? Znak otrovnog neznanja je i to što su naše državne insignije monarhističke i što je himna autentično antirepublikanska (nacionalistička)!?!
    Dakle, živeo Dan republike 29. novembar!

    1. Svaka čast! Ima nas više koji delimo vaše mišljenje o orlu i „Bože, pravde“. Živeo!

  3. Zanimljiv je gospodin Antić. On, u suštini vrti priču koja odgovara svima onima koji su tu državu rušili, i srušili je u krvavom ratnom sukobu koji su sami i režirali, i vodili. Čudno je što još uvek nije našao paralelu između parola "Sloboda, jednakost, bratstvo!" i "Bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti Jugoslavije"! Žao mi je, g. Antiću, to što vi kazujete je namenska istorija, ili namensko tumačenje istorijskih događaja. Valjda sve u svrhu pamćenja i učvršćivanja demokratskih veličina kao što su bili Sloba ili Franja, a danas su Vučić, Milorad, Bakir, Čović i ostali – po C. Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, KiM, pa i Sloveniji. Kada su sve te demokrate odbacile parolu Francuske Republike iz Titovog Jajca, poveli su nas i odveli u k…c krasni.

  4. Pre svega, srecan vam Dan republike, braco jugosloveni !
    Zemlju nam unisti cetnicko – ustaska bagra, odnosno, njihovi preostali potomci.
    Kada se raspadne visenacinalna drzava, odgovornost preuzimaju najbrojnije nacije, a to su u nasem slucaju, Srbi i Hrvati. Protiv Tita i Jugoslavije, bila je gore pomenuta nacionalisticka bagra.
    Rehabilitacija Draze, Nedica, Kalabica, sa nase strane i isti zlikovaca sa hrvatske strane, najbolje govori, gde se kao drzave i narodi nalazimo.
    Srecno do sledeceg praznika !

  5. šteta je , ali čini se da je istina da država stvorena u jajcu mora završiti u sebastijanu .

  6. Zašto je uopšte bitno šta kaže Čedomir Antić po pitanju bilo čega? Iznenađen sam vašom uređivačkom politikom jer ne znam kako jedna do sada ugledna novina može da prezentuje stavove kvazi-naučnika?

  7. Za nas potomke antifasistickih predaka Jugoslavija ce always biti u srcu i secanju pesma nad pesmama. Srecan praznik jugoslovenima, gde god bili i secali se 29 Novembra. Ja cu slaviti na Kipru s prijateljima, ljudima dobre volje, uz dobro vino i nostalgicni buzuki do zore, secajuci se lepe zemlje koje vise nema i vremena kada smo bili ponosni sto smo njena deca.
    Yamas

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.