U kasarni u Leskovcu vojnici septembarske klase položili zakletvu 1Foto: MOD

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu danas su zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2022“, kojoj je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Stefanović je zahvalio vojnicima što su u moru prohodnih i laganih puteva u današnje vreme, izabrali da prihvate izazov i stanu u stroj u kojem je pre njih stajao i čuveni Petar Bojović, čije ime leskovačka kasarna nosi ime.

„Nikada odelo nije, niti će činiti čoveka, osim ako je to vojnička uniforma, daću sebi za pravo da to kažem, jer to što vi imate na sebi nije parče tkanine koje se oblači, već istinska personifikacija vekova istorije naše vojske i generacija naših junaka koji su zaslužili da je nose. Iz te uniforme progovara duh naših predaka, odiše patriotizam i svako ko makar i prođe pored nje, oseća i ponos i poštovanje“, rekao je Stefanović.

On je vojnicima poručio da su oni danas istovremeno i oni u kojima se ogleda istorija naroda, ali i budućnost zemlje.

U kasarni u Leskovcu vojnici septembarske klase položili zakletvu 2
Foto: MOD

Stefanović je naglasio da njihov stroj jasno pokazuje da je Srbija i danas zemlja vojvoda Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Petra Bojovića i svih srpskih ratnika koji su utkali svoje živote u njenu izgradnju.

Prema njegovim rečima, vojnici u današnjem stroju su potvrda da Srbija jača vojsku u pravom smeru, da investira u one vrednosti koje su važne mladim ljudima, ali i svima u Srbiji, a da njena vojska danas postaje najviše rangirana u regionu i da svakoga dana napreduje.

„Još jednom želim da istaknem, ono što često govorimo, ne jačamo našu vojsku da bismo pretili bilo kome, jačamo našu vojsku da bi štitili svoju zemlju i da bi svakome ko makar pomisli da može da je ugrozi, poslali snažnu poruku da Srbija nije zemlja koja će dozvoliti bilo kome da može da ugrozi miran san njenog stanovništva“, rekao je Stefanović.

U kasarni u Leskovcu vojnici septembarske klase položili zakletvu 3
Foto: MOD

„Dobro došli ste u naše redove i želim da vam kažem ako se odlučite da posle ovoga postanete profesionalci, da ćete imati mogućnost da vidite kako naša vojska jača svakoga dana, nabavlja novu opremu i tehniku, ali i ulaže u ljude. Hoću da zahvalim i predsedniku Vučiću i svim onim ljudima koji su radili da možemo da kažemo da ćemo i naredne godine povećati plate vojnicima za 25 odsto i da Vojska Srbije jeste mesto za svakoga ko razmišlja i o svojoj karijeri, ali i o snazi i budućnosti Srbije. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija“, zaključio je Stefanović.

I u kasarnama u Somboru i Valjevu danas su održane svečanosti na kojima su zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2022“, ali i kadeti 147. klase Vojne akademije i 14. klase Medicinskog fakulteta VMA, učenici 50. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“, slušaoci Kursa za rezervne oficire generacije „septembar 2022“ i lica rezervnog sastava starijih od 30 godina, koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari