U KC Vojvodina skrivali tajnu kovid kliniku u Infektivnoj klinici 1Univerzitetski klinički centar Vojvodine Foto: KCV

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je da će zatražiti da bude povučena odluka kojom je Skupština AP Vojvodine preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine.

Takvu odluku nije podržala Pokrajinska vlada, a Mirović je, navodno, zbog toga bio podneo ostavku, koja je povučena posle intervencije sa vrha stranke i države.

Mirović je demantovao takve medijske napise reakvši da je bilo neslaganja oko određenih pitanja u delokrugu zdravstva.

Skupština je donela odluku da na sebe preuzme osnivačka prava nad Kliničkim centrom Vojvodine na predlog poslanika Milana Đukića, koji je široj javnosti poznat po tome što je zajedno sa potpredsednikom SNS i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem pre dve godine podnosio krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića „na osnovu informacija koje su bile prisutne u medijima i na društvenim mrežama, a vezano za navodne uticaje predsednika i njegovog brata po pitanju uzgajanja opijata u poljoprivrednom dobru Jovanjica“.

Tužilaštvo je prijavu odbacilo i time, kako su ocenili pravni stručnjaci, abolirao Vučiće od odgovornosti za Jovanjicu, što je i bio cilj podnošenja prijave.

Đukić nije želeo da za Danas navede razloge za svoj predlog koji je uneo veliku buru u vladajuću garnituru naprednjaka u Vojvodini i Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović
foto: PSINF

Mirović je naveo da je „navedenom odlukom prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru“.

„Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima“, naveo je pokrajinski premijer i dodao: „Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila. Nakon opravdane i stručne reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila je politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi.“

On je kazao da će zato od Skupštine Vojvodine zatražiti povlačenje nezakonite i nestatutarne odluke jer je to jedini način da ovlašćeni organ – Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za zdravstvo – nastave, kao i decenijama unazad, da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini i jednoj od najreferentnijih u Srbiji.

„Posebno je zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu. Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat spremni su da stručnoj i najširoj javnosti stave na uvid sva dokumenta koja pokazuju zabrinjavajuće postupanje odgovornih i jasne nalaze nadležnih u vezi sa ovim slučajem“, zaključio je Mirović.

Pokrajinski premijer potvrdio je tako medijske i spekulacije u javnosti da je u Infektivnoj klinici bila formirana posebno kovid odeljenje za „povlašćene pacijente“, a to je izgleda prelilo čašu nezadovoljstva posle afere oko nabavke razne opreme i nameštaja za tu kliniku po enormnim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari