U klanicama stradaju i ljudi, ne samo životinje

Vodič kroz veganstvo i recepti

Ostavite komentar


  1. Gril ploča, od 6000 do 10 000 din., teflon – neizostavni sastojak gril ploče, dugačak ugljenični trag. Ambalaža za maslinovo ulje, cena energije potrebne da nam stignu biber, kari, soja sos, agava. Ukalkulisati child labour force u svaki gram čokolade. Stočni fond u Srbiji je ionako devastiran. Mnogo je složenije.

    1. Baš tako! Niko ne pita koliko su deca trećeg sveta “ platila“ da bi vegani prvog sveta jeli hranu koja im kulturološki i ekonomski ne pripada. Vegani se odriču mesa al ne i privilegije da skuplju domaću hranu (meso) zamene još skupljom uvoznom hranom.Licemerje.

      1. Meso, mleko i jaja nisu jeftiniji sami po sebi. Jeftini su jer se žestoko subvencionišu od strane države. O tome da li je neka pojedinačna vegan hrana luksuz bi se dalo raspravljati ali je činjenica da krave ne rastu na farmi same od sebe. Za njih se gaji gomilu hrane, svi ti usevi se obrađuju, setva, žetva, đubrenje, transport, čuvanje, dakle gomilu energije i gomilu fosilnih goriva potrošimo na to. Da ne govorim o otpadu od industrije stoke, zagađenju tla i reka, i ogromnom riziku od izbijanja epidemja. Upravo zbog ovavog gajenja sada i jesmo u pandemiji. Umesto da gajimo hranu za sebe, mi gajimo hranu za svoju hranu. To je jednostavno suludo, nevezano od toga da li je neko vegan ili nije.

  2. Podržavam smanjenje konzumacije mesa i proizvoda životinjskog porekla, ali želim da skrenem pažnju da je veći deo ovih namirnica skup. Sojino mleko je, osim što je uvozno što takođe ugrožava životnu sredinu, znatno skuplje nego kravlje. Povrće van sezone raste u plastenicima i često se dovozi iz većih gradova. Koliko znam kamioni u Srbiji još uvek idu na fosilna goriva. Što se tiče vode, mi imamo problem jer je ona u našoj državi nerealno jeftina. Osim za proizvodnju mesa koristi se i za polivanje betona i zalivanje travnjaka leti. Dok to ne promenimo nećemo imati realnu sliku koliko je meso ili povrće ekonomski povoljno. Što se tiče otpada… Ljudi za sobom ostavljaju mnogo više od ambalaže od mesa i konzerva od tunjevine. Ali ne želim o tome, ko je bio video je. Ko nije, ne želim da mu kvarim ovaj dan.

    1. Kupite soju od poljoprivrednika direktno, cena je 60 din po kg. Od toga se dobije barem 15 litara mleka. Isto nisam zagovornik egzoticnih namirnica u veganskim receptima, a sve potrebno za vegansku ishranu mozete kupiti na pijaci ili kod lokalnog proizvodjaca ili jos bolje uzgajiti u svojoj organik basti, ako je imate. Sto se tice ovih tekstova, odlicno je da je Danas dopustio, pored stravicne veganske antipropagande u medijima gde se lekari i nutricionisti utrkuju da propagiraju mesno mlecne proizvode. Mislim da se tekstovi mogu malo pojacati sa linkovima izvora i sa preciznijim podacima o onome sta je tema, kao i reference.

  3. Važna tema koja se večito zaobilazi, kao i mnoge druga važne teme, uticaj našeg životnog stila na svet oko nas.

  4. Ako sam dobro razumeo priloženu sliku, milion stanovnika Beograda koji jedu govedinu svake godine dovedu do uništenja 3,4 milijarde stabala. Ispravite me ako sam pogrešno pomnožio.

  5. Nije meni što vegani jedu šta jedu i koliko je to zdravo, imam dva takva u porodici, jedino što sam uspeo da izdejstvujem u saradnji sa prijateljima (roditeljima mog zeta) da deca sad 3 i 7 godina dobijaju NORMALNE obroke a da se kao i njihovi roditelji opredele za ovu (nebulozu) opciju kada budu svesni šta rade sebi i svom potomstvu. Osim toga moja supruga je iz zdravstvenih razloga bila na makrobiotici i onog dana kada su joj se rezultati popravili unormalila se i počela da jede, i sada jede, kao ranije. Lično nisam izraziti karnivor, jer homo sapiens to nije, ali obrok bez mesa je kao poljubac kroz maramicu. Da ne pričamo o mleku i beloj vodi od soje, badema, gašenog kreča i ostalog jer generalno sva ta hrana je bez mirisa i ukusa jednom rečju BLJAK.
    P.S.Čitan DANAS svakodnevno, ali posle ovakvih tekstova bez mišljenja obe strane i argumenata obe strane, krenuću da čitam INFORMER pa ću bar znati da čitam budalaštinu!

  6. Konacno da se i kod nas govori o ovome. Bravo Danas! Baziran je na tacnim naucnim cinjenicama koje su na stranim jezicima mnogo dostupniji nego na nasem. One koje zanimaju fenomenalni dokumentarci ovoj temi mogu potraziti na you tube sa prevodom na srpski na stranici —> zasto biljna ishrana (sve zajedno se pise). Samo sagledajte situaciju sa naucne strane i sve ce biti jasnije. Ovo nije rekla – kazala clanak, ovo je ISTINA bazirana na cinjenicama. Surove jesu, ali su i dalje cinjenice. Hteo to neko da prihvati ili ne.

    1. Vegetarijanac sam 30 godina. Kupujem mlečne proizvode od istih seljaka na pijaci.
      Poznajem nekoliko vegana koji izgledaju anorektično. Ako moraju da uzimaju suplemente, da li je to prirodna ishrana?
      Jako je važno da uzimaju sve nutritijente, inače postaju pothranjeni i posle izvesnog perioda se vraćaju jedenju mesa.
      Nije poenta u tome da nešto liči na mleko i ima ukus, poenta je da li sadrži sastojke mleka. O tome vodite računa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.