U Kragujevcu danas svečano otvorena Palata pravde koja radi već dva meseca 1Foto: Z.S.M.

Iako u potpunosti funkcioniše već više od dva meseca u Kragujevcu je danas svečano otvorena Palata pravde, objekat u kojem je sada objedinjen rad svih pravosudnih organa u ovom delu Srbije. Zdanje je zvanično otvorila ministarka pravde Maja Popović a njegovom otvaranju prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić.

– Ovaj savremeno opremljen objekat, građanima omogućava da na jednom mestu, efikasno, brzo i sa što manje troškova obave sve poslove vezane za nadležnosti institucija koje se nalaze u ovom objektu. Upravo to je bio naš cilj, da građani što lakše ostvare svoja prava, uz što manje troškova i u što kraćem, odnosno razumnom roku, istakla je ministarka Popović.

Ona je, ne bez ponosa naglasila da je ovo najveće zdanje koje država podigla u infrasturkturi pravosudnih organa još od 1971. godine kada je podignuta palata pravde u Beogradu.

Po njoj nije zanemarivo i to što je na izgradnji ovog impozantnog zdanja, koja je započeta u avgustu 2018. godine i završena za 38 meseci, radilo više od 500 radnika različitih struka i zanimanja a materijali koji su ugrađeni u objekat, kao i nameštaj kojim je opremljen, najvećim delom su proizvedeni u Republici Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić, podsetila je da je obilazila gradilište ovog zdanja još dok je ono bilo u izgradni i naglasila da je za nju to jedna od najlepših zgrada u našem pravosuđu.

– Ali, bez reforme pravosuđa, osim lepote ova zgrada građanima Kragujevca ne bi značila baš ništa. Ponosni smo na oni što je urađeno u mandatu Vlade na čijem sam ja čelu i u oblasti reformisanja pravosuđa, kao i u izgradnji infrastrukturalnih objekata u čitavoj Srbiji, naglasila je ona u svom digom predizbornom obraćanju brojnim zvanicama danas u Kragujevcu.

Na kraju svog govora ona je poželela ljudima zaposlenim u ovom „velelepnom hramu pravde” da rade odgovrono i samostalno, po savesti – štiteći red, građane i zakone naše zemlje.

U Kragujevcu danas svečano otvorena Palata pravde koja radi već dva meseca 2
Premijerka Brnabić, ministrka Popović i Aleksandar Blanuša, predsednik Apelacionog suda u Kragujevcu na otvaranju Palate pravde Foto: Z.S.M.

Pre svečanog otvaranja zgrade pravosudnih organa u Kragujevcu, upriličen je bio njen obilazak za zvanice, goste i novinare i emitovan film o, ne samo izgradnji ovog objekta, već i sličnim projektima Ministartsva pravde u ostalim gradovima zemlje.

Ministarka Popović, naglasiviši da je sada u Kragujevcu dostignut standard u savremenom pravosuđu poput onog u beogradskoj Palati pravde zahvalila se gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću na pomoći i saradnji.

Dašić, oprvdano sprečen da prisustvuje ovom činu zbog kovida nije mogao da domaćinski uzvrati te je to umesto njega učio Miroslav Petrašinović, potpredesednik Skupštine grada. Predsednik Apelacionog suda u Kragujevcu Aleksandar Blanuša, zahvalio se predstavnicima države na ovoj investiciji, podsetivši da su pravosudni organi iz ovog dela Srbije sada preseljeni iz zdanja podignutog 1905. godine u zgradu iz 21. veka u kojoj će se zahvaljiući savremenim tehnologijma dostići ideal pravosuđa – obavljanje suđena u razumnom roku.

U Kragujevcu danas svečano otvorena Palata pravde koja radi već dva meseca 3
Posle 117 godina Kragujevac dobio novu Palatu pravde Foto: Z.S.M.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Svi pravosudni organi na jednom mestu

Zdanje pravosudnih organa u Kragujevcu najveći je pravosudni infrastrukturni projekat koji je Ministarstvo pravde pokrenulo u poslednjih nekoliko decenija i koji je u potpunosti finansiran iz budžeta Republike Srbije sa 3,2 milijarde dinara ili oko 27.5 miliona evra. Grad Kragujevac je za potrebe izgradnje Palate pravde, ustupio parcelu od dva hektara, obezbedio komunalnu i putnu infrastrukturu.

U kragujevačkoj Palati pravde smešteno je svih 11 pravosudnih organa, koji su do sada radili na više različitih adresa: Apelacioni, Viši, Osnovni, Prekršajni i Privredni sud, Apelaciono, Više i Osnovno javno tužilaštvo, kao i odeljenja Apelacionog prekršajnog suda, Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva.

Objekat koji se prostire na 25.000 kvadrata izgrađen je po najsavremenijim standardima, ima više od 1.000 prostorija, među njima 24 sudnice i 74 kabineta, a u njemu radi 815 ljudi, bez volonetera i saradnika. Grad Kragujevac je pored ostalog i pravosudni centar, jedan od četiri u Srbiji (uz Beograd, Novi Sad i Niš) koji pokriva teritoriju od gotovo 2,5 miliona stanovnika, tako da nadležni procenjuju da će se stvaranjem boljih uslova za rad efikasnost pravosudnih organa poboljšati za 30 do 40 posto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari